Pochyby o pochybnostiach

Na to, aby verejný činiteľ zneužíval svoje postavenie alebo aby sa rovno zaplietol so zločinom, nemusí byť nijakým géniom. Vzhľadom na skúsenosti, skôr sa dá očakávať, že ním nebude. Keď už pre nič, tak preto, lebo tí sa do verejných funkcií veľmi nehrnú (a keby aj, väčšinou sú takzvane nevoliteľní). To však ešte nie je dôvod predpokladať, že ak by niekto mocný zosnoval vražedné sprisahanie, do ktorého zatiahne aj bezpečnostný aparát štátu, bude si pritom počínať priehľadne ako malé dieťa, čo si zakryje oči a myslí si, že ani vy ho nevidíte.

07.02.2019 20:00
debata (5)

Inak povedané, Jaromír Čižnár, Milan Lučanský ani Peter Šufliarsky sa kadekomu z nás nemusia pozdávať, rozhodne však nevyzerajú ako tĺci, ktorých na počkanie prekukne každý redakčný elév. Iste, pochybovať treba o všetkom – lenže aj o vlastných pochybnostiach.

Ak máme v štáte niečoho prebytok, dozaista je to stihomam a túžba odhaľovať sprisahania, ktorá čoraz viac prebíja túžbu dozvedieť sa, ako sa veci majú. Akoby skutočnosť nebola sama osebe dosť zaujímavá, zamotaná a áno, i hrozivá.

Ak sa preukáže, že skupina, ktorá sedí vo väzbe – plus ďalší, ktorí ešte vo väzbe nesedia – plánovala okrem odstránenia novinára ešte i vraždy prokurátorov či advokátov, bude to znamenať, že ak už to aj nebola talianska mafia, ktosi sa u nás na ňu škaredo zahral. Dokonca i s takými detailmi, akými sú kúpení či namočení ľudia priamo z Policajného zboru či prokuratúry, ktorí v internom systéme vyhľadávali informácie o plánovaných cieľoch.

Ak sa tu deje čosi nekalé, dozvieme sa to. A beztak to bude trochu inak, než ako to opisujú dnešní zaručení znalci.

Z tohto pohľadu vyzerá vysvetlenie, ktoré spomínaná trojica funkcionárov vo štvrtok podala k oddeleniu tej časti vyšetrovania, ktorá sa bezprostredne netýka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vcelku hodnoverne. Pokiaľ bude vraždu Kuciaka a Kušnírovej vyšetrovať ten istý tím, pokiaľ budú obe vetvy vyšetrovania dozorovať tí istí prokurátori a pokiaľ (ako predpokladá Čižnár) sa obe vetvy i tak zrejme napokon opäť spoja, postup prokuratúry a polície bude dávať logiku. Z dnešného pohľadu o dosť väčšiu, ako neurčité náznaky, podľa ktorých sa tu asi deje niečo nekalé, len my ešte presne nevieme kto, čo a prečo…

V prípadoch, keď informácie o vyšetrovaní vytekajú von ako z pretrhnutej hrádze a s predstihom informujú páchateľov o znalostiach a postupe vyšetrovateľov a keď je navyše podozrenie, že v prípade sú namočení i policajti, zapojenie policajnej inšpekcie je čosi, čo pozná a pochopí každý priemerný divák televíznych kriminálok. Nie preto, že je naivný (hoci aj môže byť), ale preto, lebo presne na to inšpekcia je. Ak sú nejakí policajti medzi spolupáchateľmi, je v záujme všetkých čo najskôr ich usvedčiť. Proti tomu hádam nebude namietať ani Daniel Lipšic, ktorý sa ešte ako minister podpísal pod zákon, podľa ktorého teraz polícia a prokuratúra postupuje.

A ak sa tu naozaj deje čosi nekalé, dozvieme sa to. A beztak to bude trochu inak, než ako to opisujú dnešní zaručení znalci.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #vražda novinára Jána Kuciaka