Matovičov drahý špás

Igor Matovič v posledných týždňoch intenzívne pracuje na tom, aby aj toho najvernejšieho voliča OĽaNO presvedčil o svojej nekompetentnosti. Ak by niekto dostal zadanie poškodiť toto hnutie, asi by to nevymyslel lepšie...

06.03.2019 22:00
debata (8)

Po takmer dadaistickej tlačovke, na ktorej vyhlásil, že bude kandidovať do europarlamentu, no mandát si neprevezme, teraz prichádza s nápadom zorganizovať „hĺbkové“ referendum. V prípade, ak sa mu podarí vyzbierať potrebných 350-tisíc podpisov, tak to bude ďalší veľmi drahý prieskum verejnej mienky, lebo referendum, tak ako drvivá väčšina predchádzajúcich plebiscitov, bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Naposledy, keď k referendu zorganizovanému na popud Aliancie za rodinu prišlo k urnám iba 21 percent oprávnených voličov, nás tento „špás“ vyšiel na cca 6,3 milióna eur! Ak chcel Matovič skutočne poznať názory ľudí, tak oveľa lacnejšie by bolo, keby 17 otázok zadal nejakej agentúre, ktorá robí prieskumy verejnej mienky.

A predovšetkým, je to len lacný trik, ktorým populistickí politici ukazujú, že na hlase ľudu im záleží. Zabúdajú však, že na riešenie týchto problémov sme si zvolili predsa ich – politikov, ktorých si platíme z našich daní.

Napríklad nik mu predsa nebránil, aby za tých takmer 9 rokov, čo sa pohybuje v politike, medzi stranami zorganizoval okrúhly stôl na tému zmeny volebného zákona. Napokon volebný systém – aspoň podľa sľubov politikov – mal byť už dávno zmenený…

Referendum sa v posledných rokoch stalo nástrojom populistov. V susednom Česku sa ním oháňa Okamurova SPD, vo Francúzsku žlté vesty. Po referende o brexite by zodpovední politici mali s týmto nástrojom narábať veľmi opatrne. Matovič však medzi nich zjavne nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #referendum #Igor Matovič