Druhé kolo bez extrému

Prvé kolo prezidentských volieb 2019 ešte nerozhodlo o tom, kto bude novou hlavou nášho štátu. Rozhodlo však už o tom, že nás v druhom kole nebude mátať hrozba politického extrému, vyšinutých konšpiračných teórií a negácie všetkého, čo môže Slovensko považovať za svoje úspechy. To nie je málo.

17.03.2019 20:00
debata (9)

Zuzana Čaputová potvrdila, že výsledky prieskumov politických preferencií spred dvoch-troch týždňov neboli náhodné. Prvé kolo skončila s vyše dvojnásobným počtom voličov oproti druhému Marošovi Šefčovičovi. Čisto technicky možno povedať, že sa presne „trafila“ do segmentu, v ktorom figurovala spomedzi kandidátov ako jediná. Jej voliči sa nemuseli rozhodovať medzi viacerými alternatívami.

Navyše prvé kolo volieb ukázalo, že tento segment je oveľa silnejší, ako si mnohí mysleli. Vrátane tých, ktorí síce Čaputovú podporovali už akosi z opozičnej nevyhnutnosti, no dávali pritom najavo, že ak neuspeje, bude to len a len jej chyba. Pretože je „príliš liberálna“, pretože je žena… Jej náskok pred Šefčovičom je v tomto zmysle i porážkou predstaviteľov SaS a OľaNO, ktorí sa ju snažili vyradiť z boja, no napokon sa im podarilo vyradiť akurát svojho kandidáta Roberta Mistríka.

Maroš Šefčovič to mal ťažšie najmä preto, lebo na rozdiel od Zuzany Čaputovej nemôže odrážať túžbu po zmene a nemôže sa ponúkať ako kandidát protestu.

Maroš Šefčovič to mal z tohto pohľadu ťažšie. Aj preto, lebo bol pre svoj segment pred voľbami prakticky neznámou veličinou: tento faktor môže byť pre jeho potenciálnych voličov dôležitejší ako pre voličov Čaputovej, ktorí sú možno viac ochotní riskovať. Ťažšie to mal však najmä preto, lebo na rozdiel od Čaputovej nemôže odrážať túžbu po zmene a nemôže sa ponúkať ako kandidát protestu.

Fakt, že zmenu a protest na konzervatívnom krídle dnes predstavujú predovšetkým kandidáti extrému, si zasluhuje samostatnú úvahu. V každom prípade z neho však momentálne vyplýva to, že pred druhým kolom volieb sa v politickom priestore náhle pohybuje množstvo takých „bezprizorných“ voličov, od ktorých ťažko očakávať, že len tak plynulo preskočia od podpory antisystému k podpore systému. Čaputová bude, súdiac podľa jej vyjadrení po prvom kole, apelovať na ich túžbu po protestnej voľbe, zatiaľ čo Šefčovič bude evidentne udierať na strunu „tradičných hodnôt“. Ani jeden im však neponúkne bombastické pretrhnutie kontinuity, aké sľubovali kandidáti Štefan Harabin či Marian Kotleba.

Sú prezidentské voľby už rozhodnuté? Zuzana Čaputová získala v prvom kole pohodlný náskok, otázkou však je, aký priestor jej ešte zostáva na ďalší rast. Maroš Šefčovič sa môže teoreticky prihovárať väčšiemu percentu konzervatívnych voličov, nemôže im však ponúkať predstavu, že jeho voľbou uštedria facku momentálnej výkonnej moci.

Duel na osi „protest verzus tradičné hodnoty“ dozaista nebude nijakou idylkou. V každom prípade však bude príjemnejší ako „francúzska“ voľba so zapchatým nosom. Výsledok prvého kola je preto dobrou správou nielen pre tábory Čaputovej a Šefčoviča, ale aj pre všetkých, čo nežijú vo svete konšpiračných teórií a netúžia vytrhnúť Slovensko z kontextov, do ktorých sa prácne a ťažko predieralo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová