Bližšie či ďalej od brexitu?

Dolná snemovňa britského parlamentu väčšinou jediného hlasu schválila spoločný návrh časti labouristov a konzervatívcov, ktorý zaväzuje premiérku Theresu Mayovú žiadať Európsku úniu o ďalší odklad brexitu v prípade, že do 12. apríla cez parlament neprejde žiaden návrh dohody o ďalších vzťahoch s úniou. Titulky hlásajúce, že britskí poslanci tesnou väčšinou „zamietli brexit bez dohody“, sú však trochu zjednodušujúce.

04.04.2019 20:00
debata

Článok 50 zmluvy o EÚ totiž hovorí o odchode členov zo spoločného klubu bez toho, aby pritom uvádzal nevyhnutnosť nejakej dohody o ďalších vzťahoch medzi odídencami a úniou. Inak povedané, základným legálnym spôsobom opustenia únie je opustenie únie bez dohody. Čo v tomto konkrétnom prípade znamená tvrdý brexit.

Je samozrejme jasné, prečo sa takémuto scenáru snaží od začiatku vyhnúť únia a minimálne časť britskej politickej reprezentácie. Odchod bez dohody by v prípade Veľkej Británie znamenal veľké a zbytočné škody pre obe strany.

Zatiaľ čo dohoda si žiada dobrú vôľu, na odchod bez dohody, no stále v súlade s článkom 50, postačí jej nedostatok. Mnohí z britských politikov, ktorí inak tvrdia, že nechcú tvrdý brexit, si vykladajú návrh, ktorý únia pokladá za obojstranne výhodný, skôr za snahu Bruselu nechať v britských dverách vloženú európsku nohu (konkrétne cez írsky prah). No a zástancom tvrdého brexitu medzitým stačí len torpédovať pokusy o dohodu a vyčkávať do chvíle, keď sa mu už nebude dať vyhnúť.

Zatiaľ čo dohoda si žiada dobrú vôľu, na odchod bez dohody, no stále v súlade s článkom 50, postačí jej nedostatok.

Mayová sa stále hlási k návrhu dohody, ktorý vypracovali jej vyjednávači s vyjednávačmi únie a ktorý schválila celá európska dvadsaťsedmička. Ťažko povedať, či mohla urobiť viac preto, aby zmenila názory zákonodarcov naň. Každopádne ho opakovane predkladala snemovni a tá ho opakovane zhadzovala zo stola. Rovnako ako všetky iné návrhy – hoci tie boli skôr hypotetické, vzhľadom na to, že by potrebovali odznova i súhlas EÚ. Vôľa k dohode sa na strane Británie nematerializovala. Na strane únie sa zasa s každým ďalším odkladom vytrácala.

Britskí poslanci v stredu v inom hlasovaní odmietli i vládny návrh, podľa ktorého by mohol Mayovej kabinet žiadať úniu o ďalšie predĺženie termínu odchodu bez vyjadrenia parlamentu. Čo to všetko môže znamenať v praxi?

Ak britský parlament do 12. apríla neschváli nejakú dohodu, Mayová bude musieť podľa vôle toho istého parlamentu opäť žiadať úniu o odklad, pričom o dĺžke odkladu bude tiež rozhodovať parlament. Krídlo zástancov tvrdého brexitu jednoznačne odmietne akýkoľvek dlhodobejší odklad – práve preto predsa v stredu odmietli vládny návrh, ktorý by Mayovej umožnil obísť ich. Ďalší krátkodobý odklad však striktne vylúčil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Teoreticky sú stále všetky možnosti otvorené. Teda i tá, že britskí poslanci v stredu v skutočnosti brexit bez dohody neodmietli, ale, naopak, priblížili sa k nemu tak ako málokedy doteraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claud Juncker #Brexit #Theresa Mayová