Smutná bilancia

Bol to výnimočný moment – v tom mal premiér nepochybne pravdu. Výnimočnosť tohto okamihu však spočívala v jeho absurdnosti. Premiér Pellegrini spolu s ministerkou zdravotníctva slávnostne oznámili, že sa konečne začne búrať areál Rázsoch.

16.05.2019 22:00
debata (7)

Tešíme sa z niečoho, čo by nás za normálnych okolností malo trápiť. Desiatky miliónov eur sme vyhodili do vzduchu, no nová nemocnica je zatiaľ v nedohľadne. Celé roky sme tento problém pred sebou tlačili a on sa len zväčšoval. Keď sa niečo odsúva, tak potom riešenia bývajú oveľa bolestivejšie (a rana z milosti je vnímaná ako vyslobodenie).

Neplatí to len v prípade nemocnice na Rázsochách, ale aj metra, ktorého „konečnú stanicu“ v Petržalke v týchto dňoch tiež búrajú.

Je to priam symbolické – dva nedokončené projekty ešte z čias socializmu, ktoré hlavné mesto zúfalo potrebuje. Kolabujúca doprava a zdravotnícke zariadenia, ktoré nezodpovedajú požiadavkám dnešnej doby, sú odrazom našej nemohúcnosti.

Človek nemusí trpieť nostalgiou, faktom však je, že za dve dekády existencie 1. ČSR a počas 40 rokov „reálneho socializmu“ sa u nás vybudovalo množstvo škôl, nemocníc, ciest, železníc a tunelov. Čoskoro si pripomenieme 30. výročie nežnej revolúcie, čo je dosť dlhá doba, aby sme mohli bilancovať. A pokiaľ ide o verejné budovy a infraštruktúru, nemáme sa veľmi čím pochváliť…

Poľsko a Bulharsko na tom ekonomicky určite nie sú lepšie ako my, no vo Varšave aj v Sofii stihli po roku 1989 dokončiť rozostavené metro, ktoré dnes slúži verejnosti. A keď človek vidí nemocnice v susednom Česku, ani sa nediví, že tam húfne odchádzajú naši zdravotníci.

Niekde zjavne robíme chybu…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #metro #nemocnica na Rázsochách