Dajte pokoj Delonovi

Filmový festival v Cannes sa rozhodol udeliť čestnú Zlatú palmu Alainovi Delonovi napriek kriku, ktorý sa okolo tohto rozhodnutia strhol. Organizácia Ženy a Hollywood sa vyjadrila, že je „extrémne sklamaná“ z ocenenia herca, ktorý vyznáva „také odpudzujúce hodnoty“.

19.05.2019 20:00

Fackoval ženy, podporoval Národný front Jeana-Marieho le Pena, útočil na homosexuálov, je rasista. Delon to ani veľmi nepopiera. Aj viacerí jeho synovia o otcovi hovoria ako o nemilosrdnom tyranovi. A teraz, babo, raď: Znamená ocenenie Alaina Delona za jeho prínos kinematografii ocenenie jeho chlapáckeho správania v osobných vzťahoch, ktoré sa nám nepáči?

Nie, naozaj nejde len o fenomén „škaredých feministiek“, ako by to niekto zmietol zo stola. Doba sa mení a kultúrne úzusy s ňou, málokto už dnes chce žiť vo svete, keď boli podobné javy tolerovanou normou. Na mnohých univerzitách napríklad prebieha spor o likvidáciu pamätníkov profesorov či vedcov, ktorí boli okrem svojej brilantnosti vo svojej dobe známi aj ako fašisti, antisemiti, mizogýni, odporní tyrani. Je ich plná veda, filozofia, literatúra, umenie.

Tak čo s nimi? Neoceníme Picassa maliara, lebo to bol odporný žiarlivý mačo a ešte aj miloval býčie zápasy? Je Richard Wagner horší skladateľ, lebo bol antisemita? Bola Edith Piaf horšia speváčka, lebo „žila v stave verejného hriechu“, ako ju hodnotili príčinliví moralisti?

Riaditeľ festivalu v Cannes Thierry Fremaux sa rozhodol Delonovi cenu udeliť, pretože „neudeľuje Nobelovu cenu za mier“. A má recht. Dá sa filozofovať kladivom a rozbíjať doterajšie modly morálky, viery, pokroku, vzťahov – ale to neznamená, že tie „modly“ netreba vyzdvihnúť za to, v čom boli skutočne veľké.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Alain Delon #MFF festival Cannes #Women and Hollywood