Na Obchodnej ulici

Obchodná ulica v Bratislave, v najlepších časoch Schöndorfergasse, bývala tepnou viecharského života. Kým iné legendy jej razenia veľkoplánovači zničili, tu sa pod klenbami starých pivníc ešte dlho udržiavala atmosféra milovaného mesta na Dunaji. Dokonca niečo z toho prežilo aj po roku 1989. Dnes sa básnici od vínnych sudov pri obraze tejto skazy v hrobe iste neobracajú, ale rovno rotujú sťa kebab na rošte.

05.06.2019 22:00
debata

Primátor Matúš Vallo po brutálnych incidentoch, ktoré sa na chýrnej Obchodnej odohrali, prišiel s riešením zriadenia stanice mestskej polície s pôsobením špeciálnej zásahovej jednotky priamo tu, v srdci zločinu. Vedenie mesta žiada aj spoluprácu a zmeny od prevádzkovateľov nočných podnikov. Ešte to len povedal, a už je zle.

Bratislavského primátora sa musím dôrazne zastať. Odkedy nastúpil do úradu, spŕšky „brýzganín“ na jeho hlavu dopadajú ešte skôr, ako vôbec niečo podnikne. Sociálne siete očakávajú, že ako deus ex machina urobí zázrak, či už v doprave a parkovaní, alebo katastrofickej gentrifikácii jadra mesta, ktorého stáročia pestovaný ušľachtilý a funkčný charakter vystriedali ožraté (prepáčte) dezorientované decká, polomafiánske brlohy, hulváti a fekálie. A inak, nezdá sa vám, že máločo lepšie vystihuje stav našej spoločnosti, ako pohľad na bezdomovcov, zomierajúcich priamo pred pobočkou banky (!) – na Obchodnej ulici?

Matúš Vallo z krátkodobého hľadiska urobil najlepšie, čo mohol. Z dlhodobého hľadiska je užitočnejšie prestať (pasívne a vopred) brýzgať na akúkoľvek snahu niečo zlepšiť, a radšej sa opýtať, kde robíme chybu, že pomaly neprejde deň bez správy, že zas niekde niekto niekoho zaklal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Obchodná ulica #mestská polícia #matúš vallo #vražda Filipínca Henryho Acostu #útok nožom na Obchodnej