Pedofil využil dieru v zákone

Nič neškodí viac ako ľahostajnosť. Rozdiel medzi dobre a zle fungujúcou spoločnosťou je v tom, že kým v prvom prípade ľudí ženie dopredu zmysel pre povinnosť, v tom druhom je ich viac ochotných tolerovať lajdáctvo.

13.06.2019 22:00
debata (5)

Slovensko a vlastne celá stredná Európa sa nadchádza kdesi uprostred medzi týmito dvoma pólmi – západnou/protes­tantskou dochvíľnosťou a východnou pasivitou spojenou s fatalizmom. Žiaľ, premieta sa to do všetkých oblastí nášho života, politiku nevynímajúc.

Napríklad, po prevalení pedofilného škandálu na základnej škole v Bratislave vieme, že ak by boli poslanci Národnej rady pred pár rokmi prijali návrh Lucie Nicholsonovej, tak 11-ročný chlapec z bratislavskej Dúbravky nemusel trpieť doživotnou traumou. A pritom stačilo tak málo – zmeniť jedno slovo.

Vo výpisoch z registra trestov, na rozdiel od odpisov, sa trestné činy po desiatich rokoch zahladia. Riaditelia škôl sa tak nemôžu dozvedieť o bývalej trestnej činnosti novoprijatých pedagógov, čo bol aj prípad 51-ročného učiteľa, ktorého v roku 1998 právoplatne odsúdili za zneužívanie maloletých. Na rozdiel od rodičov v bratislavskom Starom Meste si matka z Dúbravky nevšimla neštandardné správanie učiteľa, ktorý chlapca takmer dva roky zneužíval.

Teraz, keď sú známe všetky fakty, by mali poslanci urýchlene zmeniť legislatívu tak, aby ZŠ mohli od učiteľov žiadať kompletný odpis z registra trestov. Tu nejde o šikanovanie či kriminalizáciu pedagógov, ide o to, aby sa minimalizovalo riziko vzniku takýchto prípadov na školách. Ide predsa o deti, a to by nikoho nemalo nechať ľahostajným.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pedofil #základná škola #legislatíva #Lucia Ďuriš Nicholsonová