Veľmi drahý špás

Tak nám teda idú zrušiť rodné číslo. Nahradí ho tzv. bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby (BIFO), z ktorého síce nebude možné vyčítať nič, len je otázne, či tento drahý špás Slovensko tak súrne potrebuje.

01.07.2019 07:00
debata (11)

Keď sa pred rokmi začala diskusia o tom, že rodné číslo by sa kvôli ochrane osobných údajov malo zrušiť, hlavný argument bol ten, že je z neho možné zistiť vek a pohlavie osoby.

Vzhľadom na to, že aj v iných krajinách (napr. vo Francúzsku či Fínsku) je identifikačné číslo osoby vytvorené na základe roku narodenia a pohlavia, tento argument kríva minimálne na jednu nohu. A v časoch, keď na sociálnych sieťach na základe osobných preferencií vedia človeku ušiť reklamu doslova na mieru, je obava štátu o ochranu osobných údajov a ich možné komerčné zneužitie priam dojemná.

Jediný objektívny dôvod na zrušenie r. č. je ten, že v roku 2054, teda 100 rokov od jeho zavedenia v Československu, sa vyčerpajú všetky možné číselné varianty. Preto ho určite bude v dlhodobom horizonte potrebné nahradiť. Prečo však v r. 2019 riešime problém, ktorý bude reálny až o 30 rokov, zostáva záhadou (čo pripomína debatu okolo zavedenia dôchodkového stropu).

Vzhľadom na to, že Slovensko má mnoho iných a oveľa vážnejších problémov, ktoré by bolo treba urgentne riešiť, vyznieva snaha ministerstva vnútra ako zbytočné mrhanie peniazmi. Človek sa nemôže zbaviť dojmu, že nejde ani tak o BIFO, ale o to, aby si niekto zarobil. Pretože 250 miliónov eur je pekný balík peňazí…

A, mimochodom, ak v USA človeku stačí na identifikáciu číslo sociálnej poistky, tak zavedenie tzv. sektorových identifikátorov pre sociálnu poisťovňu, zdravotnú poisťovňu, či úrad práce je bohapustým mrhaním peňazí daňových poplatníkov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rodné číslo #BIFO #bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby