Nová tvár Truban

Novým politickým stranám sa na Slovensku darí. Zdá sa, že rezervoár voličov, ktorí sú im ochotní dať svoj hlas, je takmer nevyčerpateľný. A tak zakaždým, keď sa blížili voľby, vznikla nejaká nová strana - v roku 1998 to bola SOP, nasledovala ANO (2002), SaS (2010), Sieť (2016) a teraz je tu PS/Spolu.

12.07.2019 22:00
debata (47)

Prístup „skúsim a uvidím“ (…horšie to už aj tak byť nemôže) pramení z nespokojnosti s vládnucim establišmentom, no zároveň je to prejav nedôvery voči existujúcim opozičným subjektom. Odzrkadľuje to aj fakt, že strany u nás nefungujú normálne, lebo v nich okrem výnimiek nedochádza k prirodzenej obmene kádrov.

Okrem toho, že takýto prístup je náročný a neefektívny, prináša stále nové tváre, ktoré neprešli klasickou hierarchiou od komunálneho politika až po lídra. Tieto nové tváre si nikdy nebrúsili ostrohy vo vnútrostraníckom boji, a preto sú nútené učiť sa umeniu politiky za pochodu.

Jedným z nich je aj Michal Truban, ktorý bude volebným lídrom koalície PS/Spolu. V ideálnom svete by bol jednotkou na spoločnej kandidátke Ivan Štefunko – komunikatívny, charizmatický homo politicus, ktorý vie osloviť ľudí. Žijeme však vo svete reálnom, kde sa rozhodovalo medzi dvomi nie veľmi charizmatickými kandidátmi, a tak dostala prednosť „nová tvár“.

O čo je Truban menej skúsený, o to viac je ambiciózny – oznámiť, že chce byť premiérom, si vyžaduje mocné ego. Hoci volanie po zmene je veľmi silné, hádam by mu mal niekto pošepnúť, že trochu skromnosti by nezaškodilo, a najmä, že prílišné zdôrazňovanie radikálnosti zmien môže mnohých potenciálnych voličov skôr odpudiť, ako prilákať. Čas revolucionárov už pominul a reformy treba robiť postupne a premyslene.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban #Progresívne Slovensko #Ivan Štefunko #Spolu - občianska demokracia