(Nielen) Putinove deti

Záznam rozhovoru činovníkov Ligy s neidentifikovanými Rusmi o možnosti financovania kampane tejto talianskej krajne pravicovej strany, ktorý zverejnil spravodajský portál Buzzfeed, je, samozrejme, škandálom.

12.07.2019 20:00
debata (4)

Podobne ako nedávno zverejnený záznam rozhovoru ľudí z rakúskej krajne pravicovej FPÖ s domnelou investorkou zastupujúcou istého ruského oligarchu.

Jedine fakt, že k transakcii zrejme nedošlo, môže zachrániť stranu novej hviezdy európskeho politického extrému, ministra vnútra Mattea Salviniho, pred nepríjemným vyšetrovaním. Napriek tomu ho opozícia vyzýva, aby celú vec prišiel vysvetľovať do parlamentu a nepochybne sa bude snažiť incident využiť proti nemu v politickom boji.

Ani nedávny rakúsky škandál, ktorý viedol k odstúpeniu vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho a k pádu vlády FPÖ s ľudovcami, nebol prvý svojho druhu. Už dlhšie je známe, že ruské pôžičky pomáhajú spolufinancovať hnutie dlhodobej jednotky európskej krajne pravicovej scény Marine Le Penovej. Známe sú i kontakty, ktoré s Putinovými bankármi udržiavali rôzne iné extrémistické strany po Európe.

Zámery Kremľa nám môžu byť jasné, svoju krajnú pravicu v Európe si však vlastnou hlúposťou živíme aj sami.

Vo Veľkej Británii nebolo zatiaľ uzavreté vyšetrovanie ruských finančných injekcií do tábora „Leave“, ktorý pred referendom v roku 2016 viedol kampaň za odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podozrenia týkajúce sa ruských peňazí a ruského vplyvu zahŕňajú rozličných iných politikov, od Viktora Orbána až po našich domácich extrémistov. Vplyv Moskvy sa hľadal v pozadí francúzskych žltých viest, katalánskeho hnutia za nezávislosť od Madridu a tak ďalej…

Otázkou nie je, či ruské peniaze naozaj pritekajú do pokladníc v Európe, ani prečo sa to deje. Nie je nijakým tajomstvom, že oslabenie EÚ patrí k strategickým zámerom Kremľa. Tieto snahy sa znásobili po tom, čo únia zasiahla sankciami za anexiu Krymu vybraný okruh oligarchov a vplyvných postáv z okolia Vladimira Putina.

Takisto nie je tajomstvom, že politici spomínaných európskych strán a prúdov sa k svojim sympatiám k autokratickému vládcovi a k spôsobom, akými ovláda takmer 150-miliónovú ruskú spoločnosť, väčšinou sami hrdo hlásia. Európa však musí popri svojej obrane pred protieurópskou propagandou hľadať odpoveď aj na otázku, čo bolo prvé: sú ruské peniaze sliepkou, ktorá v Európe znáša extrémne vajíčka, alebo je extrémizmus sám osebe aj produktom Európy?

Ruské zdroje dnes nepochybne ovplyvňujú a podporujú nárast krajnej pravice v Európe. Lenže za ďalší rozpad sociálnej súdržnosti po nedávnej finančnej kríze, za globálne krízy vyháňajúce milióny ľudí z domovov, za klimatickú zmenu, za necitlivú politiku večných úspor a škrtov ani za mnohé ďalšie naše chyby Putinove banky, akokoľvek pochybné by boli ich praktiky, nemôžu. Prinajhoršom nie sú jediné, kto by sa tu dal obviniť.

Inak povedané, zámery Kremľa nám môžu byť jasné, svoju krajnú pravicu si však vlastnou hlúposťou živíme aj sami. Na to netreba zabúdať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Matteo Salvini #Heinz-Christian Strache #krajná pravica v Európe #politický extrémizmus