Truban a Beblavý: Stiahnuť bruchá

Politický vývoj Michala Trubana je príkladom toho, ako si mladí sociálni darvinisti voliaci SaS začali uvedomovať, že štát nie je hotel slúžiaci iba tým, čo majú zaplatený wellness.

17.07.2019 12:00
debata (11)

Premena je to síce pomalá, ale čo majú v Progresívnom Slovensku robiť, keď prišli o Filka, Štefunka a na výber im toho už veľa neostalo? Prezentovať sa v tandeme s Miroslavom Beblavým ako budúci premiér a minister financií je však uponáhľané.

Jedna vec sú totiž predstavy o tom, čím chcem byť, keď vyrastiem, a druhá, či na to aj mám. Štátnik by totiž mal v prvom rade vedieť vystupovať, vyjadrovať sa, a formulovať svoje myšlienky. Spôsob, akým na tlačovke prezentovali spoločnú koalíciu, pôsobil skôr dojmom, akoby hovorili o zhode v partnerskom horoskope, v ktorom si dynamický Baran sadol s vytrvalosťou Býka, a nie o programových prioritách.

Viesť republiku je čosi iné ako viesť študentskú firmu, kde jeden spolužiak vyberá vstupné z majálesu a druhý hrá v kapele. Na to nestačia len vágne slová o posúvaní krajiny. Slovensko nie je tetris, v ktorom sa pre zisk bodov stačí vopchať do stredového priestoru, pretože je ľavý kvadrát zablokovaný. Môže sa tiež stať, že im voliči vystresovaní ešte z predchádzajúcich „reforiem“ utečú ako zajace skôr, ako budú môcť realizovať ďalšie.

Je však možné, že to napriek všetkému dajú. Veď ako sa ukázalo, sme v situácii, keď heslá „Dosť bolo Fica“ a „Chceme zmenu“ môžu stačiť na výhru, aj keby mala alternatívou byť napríklad Erika Jurinová či istý Marian Kotleba. Trubanovi s Beblavým tak stačí iba na chvíľu stiahnuť egá ako bruchá pri fotení, aby si voliči prestali myslieť, že im ide zase len o seba.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Michal Truban #Progresívne Slovensko #Spolu - občianska demokracia