Ruská tma je tmavá

Pred časom by voľby do zastupiteľstiev v ruských metropolách nevzbudili väčšiu pozornosť. Moskovská radnica a duma bývali podľa očakávania baštou zástancov a klientov najmocnejšieho muža krajiny Vladimira Putina a vládnej strany Jednotné Rusko.

29.07.2019 20:00
debata (59)

Keďže režim skrývajúci sa za fasádu volieb musí čoraz hlasnejšie prekrikovať disharmóniu stagnujúcej ekonomiky a politickej korupcie svojou propagandou a propaganda potrebuje zdanie jednoty ako soľ, moc sa rozhodla zakročiť. Volebná komisia odmietla zaregistrovať väčšinu opozičných kandidátov pre rôzne údajné administratívne chyby či pod zámienkou, že ich podpisové hárky obsahovali i falošné záznamy. Keď sa kandidáti začali búriť, do veci sa vložili úrady a napokon i spravodajská služba FSB. Tá má okrem iného vraj vyšetrovať, či celá „akcia“ nebola náhodou inšpirovaná zo zahraničia… Aké povedomé.

Prvý šok bola dvadsaťtisícová účasť na povolenej demonštrácii 20. júla, druhý bolo násilne rozohnané menšie zhromaždenie z uplynulej soboty, ktoré už od moskovskej radnice povolenie nedostalo. Ďalší je tridsaťdňové väzenie pre opozičného predáka Alexeja Navaľného za to, že povzbudzoval ľudí, aby išli protestovať. Ten navyše vo väzbe prejavil známky záhadnej „alergickej reakcie“, ktorá mohla byť podľa jeho lekárky vyvolaná nejakou zatiaľ neznámou otravou.

Najväčšia tma býva podľa starej múdrosti obyčajne tesne pred svitaním. Problém je, samozrejme, v tom, že na to, aby ľudia spätne označili určité obdobie za najväčšiu tmu, musí najprv prebehnúť to svitanie.

Rusko v ére Vladimira Putina zažilo už všeličo, azda okrem otvorenej diktatúry. Demonštrácie sa množia a tajné služby pracujú na kriminalizovaní opozície.

Rusko v ére Vladimira Putina zažilo už všeličo, azda okrem otvorenej diktatúry. Kedysi najväčší prezidentov tromf – nastolenie domnelého poriadku po chaotickej a pre mnohých bežných Rusov ekonomicky neúspešnej ére Borisa Jeľcina – rapídnym tempom stráca lesk. Cenou za putinovský poriadok bolo nahradenie jednej garnitúry oligarchov a satrapov druhou, tentoraz bližšie politicky i finančne zviazanou s Kremľom, a stagnujúce hospodárstvo.

Demonštrácie sa množia a zatiaľ čo explukovník KGB mlčí, tajné služby pracujú na kriminalizovaní opozície. Opoziční predstavitelia varujú, že režim môže po tom, čo sa prostá manipulácia volieb skončila protestmi a policajným násilím, siahnuť k ich faktickému zrušeniu. Ktovie, možno len trochu preháňajú v snahe nestratiť záujem medzinárodnej verejnosti. Pravdu však majú dozaista v tom, že tma predbežne nič zo svojej temnosti nestráca. Práve naopak.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #Vladimir Putin #Jednotné Rusko #Ruská duma #Alexander Navaľnyj