Horiaca Sibír

V Rusku už niekoľko dní horia lesy. To samo osebe nie je nič nezvyčajné. V tomto ročnom období sa požiare na Sibíri vyskytujú takmer pravidelne. Neobvyklé sú však extrémne teploty, ktoré presiahli dlhodobý priemer až o 10 stupňov, čo následne vyvolalo nezvyčajné sucho.

01.08.2019 22:00
debata (12)

Tieto dva faktory zapríčinili, že tento rok lesné požiare zachvátili obrovské plochy tajgy (momentálne horia 3 milióny hektárov lesa, čo je rozloha porovnateľná s územím Belgicka). Celkovú situáciu však zhoršujú aj pomaly horiace rašeliniská, ktoré sa dajú uhasiť len veľmi ťažko. Hrozí, že oheň v nich sa udrží až do budúcej jari a potom opäť prepuknú požiare v rovnakej intenzite.

Keď sa k tomu ešte pripočíta pasivita, s akou k haseniu pristúpili tamojšie úrady, dá sa povedať, že sme v priamom prenose svedkami katastrofy apokalyptických rozmerov.

No až keď sa hustý dym, ktorý už niekoľko dní dusí veľkú časť Sibíri, objavil aj nad susednými štátmi, zobudili sa aj mocní v Kremli a na hasenie povolali armádu.

Ten kontrast nemôže byť azda väčší – zatiaľ čo v chudobnej Etiópii si uvedomujú dopady klimatických zmien, a preto vysadili milióny stromov, v superveľmoci, za akú sa Rusko nepochybne považuje, zjavne nijaká klíma nikoho netrápi, inak by sa niekoľko dní iba neprizerali, ako horia nekonečné lesy tajgy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #lesný požiar #tajga