Dostatok iných problémov

"Máme v krajine dostatok iných problémov,“ znela odpoveď Petra Pellegriniho na otázku, či podporuje nápad svojho straníckeho šéfa zakotviť do ústavy zákaz adopcií detí homosexuálnymi pármi. Médiá si, samozrejme, všimli tento ďalší prípad nesúladu medzi šéfom Smeru a predsedom vlády, lenže Pellegriniho odpoveď možno rozšíriť.

02.09.2019 20:00
debata (33)

Bez ohľadu na to, či to tak myslel, alebo nie, jeho odpoveď Robertovi Ficovi možno rozšíriť napríklad aj takto: Máme v krajine dostatok iných problémov, ako bojovať o volebný úspech za každú cenu, dokonca aj za tú, že z apendixu „sociálna demokracia“, ktorý si Smer dal hrdo za svoje meno, vznikne už naozaj totálny výsmech.

Skutočným problémom, samozrejme, nie sú adopcie detí a sexuálne preferencie adoptívnych rodičov, ale blížiace sa parlamentné voľby a politické preferencie elektorátu. Navlas tak, ako v roku 2014 nebola nijakým reálnym problémom „definícia manželstva“, ale prezidentské voľby.

Odpoveď by sa dala rozšíriť ešte ďalej: Ak chce niekto bodovať vo voľbách, mal by si viac všímať reálne problémy namiesto vymýšľania si vlastných – ktoré potom slávne porazí, pretože víťazstvo nad slamenými strašiakmi ho nič nestojí.

Predseda Smeru bol vždy dobrý v nastoľovaní vlastnej agendy, ktorá potom načas ovládala verejnú diskusiu. Týmto spôsobom dokázal často dezorientovať oponentov a odvracať pozornosť publika od jeho vlastných chýb a problémov. Také definovanie stále nových vlastných diskusných zápletiek však vyžaduje sústredenie, ktoré už stratil.

Skutočným problémom nie sú adopcie detí a sexuálne preferencie adoptívnych rodičov, ale blížiace sa parlamentné voľby a politické preferencie elektorátu. Navlas tak, ako v roku 2014 nebola nijakým reálnym problémom „definícia manželstva“, ale prezidentské voľby.

Umelosť pseudoproblému adopcií vynikne o to viac, keď ho Fico, ktorý nemá problém formulovať veci vlastnými slovami, začne odrazu podávať jazykom matičiarskych samozvaných strážcov tradícií. Vyčítal azda ešte ako premiér kolegom z Rakúska, Dánska, Írska, Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Belgicka, Veľkej Británie, zo Španielska, z Portugalska… a tak ďalej, že ich krajiny povoľujú „zvrátenosti“?

To sotva, pretože voči rôznym aj konzervatívnym politikom, ktorí takéto adopcie po príchode k moci nijako nezakazujú – ak to neboli dokonca oni, kto ich schválil v prvom rade – by jeho vydávanie sa za sociálneho demokrata vyzeralo mimoriadne vtipne. Nikto v Európe ani na svete si navyše nedovolí predpisovať, ako majú v takýchto citlivých otázkach postupovať vlády v krajinách EÚ či mimo nej. Nikto nemôže nikoho nútiť, a ani nenúti, aby bol za niečo, čo sa mu nepáči. Okrem toho, že bubák je vymyslený, nič nehrozí.

Tvrdiť, že za všetko zlé na dnešnom Slovensku môže Fico a Smer, je rovnako infantilné, ako domnievať sa, že slovenská opozícia je práve taká úžasná, ako to sama o sebe tvrdí. Lenže Smer za rok nestratil preferenčne dvestotisíc voličov preto, lebo ešte nemáme v ústave zákaz adopcií homosexuálnymi pármi. Skrátka a dobre: „máme v krajine dostatok iných problémov,“ a všetky sa tentoraz prehlušiť nepodarí.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini #adopcie detí