Keď Danko vymýšľa...

„Verím iba tým štatistikám, ktoré som sám sfalšoval,“ povedal údajne Winston Churchill. „A ostatné zakážeme!“ dodávajú Andrej Danko s Robertom Ficom.

23.09.2019 20:00
debata (13)

Šéf národniarov prišiel s návrhom predĺžiť moratórium na zverejňovanie predvolebných prieskumov zo 14 na 30 dní, lebo „veľa agentúr si ,cucá' prieskumy z prsta“. Šéf Smeru ho nielenže podporil, ale ešte zdupľoval: „Ja by som dal 60 dní, pokojne.“

Nápad predĺžiť moratórium na predvolebné prieskumy je nielenže hlúpy, ale aj nebezpečný. Renomované agentúry si určite nepotrebujú pokaziť meno nejakým kúpeným prieskumom a rôzne „rýchlokvasky“ nebudú mať problém zverejniť na sociálnych sieťach aj zmanipulovaný prieskum, hoci pár hodín pred voľbami.

Na druhej strane, už pri minulých voľbách sa ukázalo, aký negatívny vplyv na informovanosť voličov má moratórium. Verejnosť, na rozdiel od zástupcov politických strán, ktorí majú vlastné prieskumy, nemala informácie o tom, že kotlebovci silnejú.

Ak sa moratórium ešte viac predĺži, utrpia tým predovšetkým voliči, pretože budú mať ešte menej informácií. No možno práve to je zámer Andreja Danka. Hoci vo väčšine demokratických krajín je moratórium buď kratšie, alebo vôbec neexistuje, na Slovensku sme sa rozhodli ísť opačným smerom.

Okrem toho, Danko vytvára falošný obraz, že všetci klamú, čím vlastne podkopáva dôveru v demokraciu a v ľuďoch veriacich rôznym konšpiráciám posilňuje presvedčenie, že všetko je podvod.

Dôvod jeho konania je pritom úplne prozaický: klesajúce preferencie. Lenže tak ako zrkadlo nemôže za to, že je niekto škaredý, ani agentúry nenesú zodpovednosť za to, že so SNS to ide z kopca.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Robert Fico #Andrej Danko #moratórium na prieskumy