Dobrý začiatok

Začiatok školského roka predstavuje pre rozpočet rodín obrovskú záťaž. Hoci politici s obľubou tvrdia, že školstvo je u nás bezplatné, rodičia vedia svoje... Len čo dieťa nastúpi do školy, nosí domov oznamy, že treba zaplatiť zošity, učebnice a iné pomôcky. A, samozrejme, obligátne ZRPŠ.

06.10.2019 06:00
debata (1)

V susednom Rakúsku preto rodičom detí vo veku od 6 do 15 rokov na začiatku školského roka vyplácajú tzv. Schulstartgeld – príspevok vo výške 100 eur. Niektoré spolkové krajiny, ale aj samotné obce, podľa svojich finančných možností, poskytujú ešte navyše dotácie z vlastných zdrojov.

U nás síce tento rok zaviedli stoeurový príspevok pre prvákov, čo je nepochybne pozitívny krok, týka sa však iba zlomku žiakov. Ak má ísť skutočne o inkluzívne opatrenie, ktoré poskytne rovnaké podmienky pre všetky deti, tak potom stojí za zváženie, či by takýto príspevok nemal byť vyplácaný všetkým, ako v Rakúsku, alebo aspoň žiakom prvého stupňa.

Existuje však aj druhá možnosť, že by sa žiadne príspevky nevyplácali. Každá škola by dostala extra balík peňazí a sama by nakúpila pomôcky a učebnice vo veľkom. Jednak učitelia vedia najlepšie, z akých učebníc sa im dobre učí, a zároveň by sa množstevnou zľavou šetrili prostriedky. Uľahčilo by to aj život rodičom, ktorí v septembri zúfalo hľadajú rôzne pracovné zošity a učebnice.

Predpokladom pre fungovanie tohto variantu je však kvalitnejšie fungovanie rezortu školstva. Momentálne, keď školám chronicky chýbajú učebnice, to skôr vyzerá, že namiesto približovania sa k štandardom fínskeho školstva, sa míľovými krokmi uberáme smerom ku krajinám tretieho sveta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #školáci #začiatok školského roka