Keď dujú južné vetry z Budapešti

So spájaním maďarských strán je to v posledných týždňoch ako s aprílovým počasím - jeden deň vyjde slnko, druhý deň je zamračené a prší. Pritom je od začiatku jasné, že vietor fúka z Budapešti.

25.10.2019 19:30
debata (8)

Pre nacionalistický Fidesz je Béla Bugár persona non grata. Maďarský premiér Viktor Orbán sa dokonca vyjadril, že „Most-Híd je trieska pod nechtami a treba sa ho zbaviť“. Tak ako rímsky senátor Cato končieval každú svoju reč vetou: „Kartágo musí byť zničené,“ podobný prístup vo vzťahu k Mostu-Híd presadzuje aj Orbán a jeho poručníci na Slovensku.

Nuž, človek nemusí byť ani meteorológ či iný špecialista, aby pochopil, že pokiaľ bude nad južnými oblasťami Slovenska prevládať južné prúdenie, ktoré prináša k nám okrem saharského piesku aj obrovské peniaze do pokladnice rôznych maďarských spolkov a združení, šanca, že by mohla vzniknúť spoločná kandidátka maďarských strán, bude mizivá.

Od začiatku je jasné, že vietor fúka z Budapešti. Pre nacionalistický Fidesz je Béla Bugár persona non grata. SMK chce preto vyšachovať bugárovcov aj prostredníctvom nových subjektov Összefogás-Spolupatričnosť a Maďarské fórum.

Prekvapivé bolo skôr to, keď sa po úmorných rokovaniach Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK dohodli, že do volieb pôjdu na kandidátke spoločnej volebnej strany. Chvíľu to vyzeralo, že predstaviteľom SMK zabudli dať ich chlebodarcovia „správne noty“ a tí sa len tak mirnix-dirnix začali bratríčkovať s „mosťákmi“. Ale rýchlo sa spamätali…

Všetci sme učičíkaní pokojom, ktorý panuje na oboch brehoch Dunaja už takmer jednu dekádu. Bratovraždenú zákopovú vojnu medzi „pravými Maďarmi“ a Bugárovými „odpadlíkmi“, ktorá je tak trochu skrytá pred zrakmi väčšinového obyvateľstva, preto vnímame len okrajovo.

SMK, ktorá má síce vybudované regionálne štruktúry, no je už 10 rokov mimo parlamentu, by sa rada vrátila na Vodný vrch, no zjavne jej nie je po vôli, že sa tam spolu s nimi dostane aj „zradca“ Bugár.

Aj keď to možno navonok vyzerá, že v SMK nevedia, čo chcú, v skutočnosti to veľmi dobre vedia – vyšachovať bugárovcov aj prostredníctvom nových subjektov Összefogás-Spolupatričnosť a Maďarské fórum.

SMK sa možno podarí vykonať špinavú robotu a bugárovci svoju politickú púť skončia. No ak sa nedostanú do parlamentu ani oni, tak je veľmi pravdepodobné, že rovnaký osud čaká aj ich. Aj Budapešti už dochádza trpezlivosť s takýmito „neschopákmi“, do ktorých futrujú nemalé peniaze (na podporu zahraničných Maďarov ide ročne takmer takmer 400 mil. eur (!), čo je 10-násobne viac oproti obdobiu, keď boli vo vláde socialisti).

Po SMK a Moste-Híd tak zostane iba prach a popol, z ktorých však môže vyklíčiť nová etnická rastlinka, hojne kropená z Budapešti. Obdobie relatívneho pokoja sa tak veľmi rýchlo skončí, pretože táto piata kolóna bude tancovať tak, ako bude Orbán pískať.

Potom ešte s láskou budeme spomínať na obdobie, keď parlamentné lavice drali umiernení bugárovci. Pretože ak Most bol vykročením z etnického geta, tak nové strany budú návratom späť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Most-Híd #SMK #Béla Bugár #Magyar-Maďarské Fórum #Összefogás-Spolupatričnosť