Mečiarovský obrat?

Aleksandar Vučič v niečom pripomína Vladimíra Mečiara. Srbský prezident geopoliticky kmitá medzi Bruselom a Moskvou. Možno by sa mu aj žiadalo vysloviť okrídlenú vetu bývalého slovenského premiéra: "Ak nás nevezmú na Západ, obrátime sa na Východ."

25.10.2019 21:00
debata (11)

Belehrad včera podpísal dohodu o voľnom obchode s Euroázijskou ekonomickou úniou. Na podozrievavé pohľady z Bruselu reaguje argumentom, že nevstupuje do proruského bloku, iba uzatvára dohodu v rámci možností, ktoré ako kandidátska krajina EÚ má.

Štatút krajiny, ktorá vedie prístupové rokovania s úniou, Srbsku skutočne nebráni, aby svoju dávnejšiu dohodu o voľnom obchode s Moskvou rozšírilo na ďalšie krajiny euroázijského bloku. Pravda, keď ho raz EÚ prijme za člena, týchto obchodných dohôd s tretími stranami sa bude musieť vzdať.

Objem obchodu Srbska s EÚ je asi desaťnásobne vyšší ako s Ruskom a jeho spojencami. Je preto sporné, či ekonomické výhody z novej dohody sa vyrovnajú politickým stratám, ktoré Belehrad za sedenie na dvoch stoličkách utrpí v Bruseli.

Za krok Vučiča smerom k Moskve však môže aj Brusel, či v tomto prípade skôr Paríž. Francúzsko na summite EÚ zablokovalo začatie prístupových rokovaní so Skopje a s Tiranou, čo krajiny západného Balkánu chápu ako signál, že vysnívané členstvo v únii je v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Srbsko #Euroázijská ekonomická únia