Spustila sa v súdnictve očistná lavína?

Ešte ani poriadne nenasnežilo, a už sa Slovenskom spustila lavína vyhlásení sudcovských rád na krajskej a okresnej úrovni, ktoré sa dištancujú od kolegov podozrivých z rozličných nezákonností a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby čo najskôr konali.

01.11.2019 20:00
debata (8)

Ak by to mala byť predohra očisty jedného z troch pilierov demokracie, treba to len uvítať. Kde však boli dosiaľ páni a dámy v talároch, či nevideli prejavy korupcie a zasahovanie do svojej nezávislosti? Česť výnimkám, no to im oči otvorili až publikované kauzy Mariana Kočnera obžalovaného z dvojnásobnej vraždy?

Koľko sudcov nehodných dôvery pôsobí v ich okolí? A nielen za súčasnej vlády. Až teraz Súdna rada SR pri kontrole majetkových priznaní zistila, že viacerí záhadne zarobili viac, ako by sa na výšku ich inak veľmi slušných platov patrilo.

Ako bude táto očista pokračovať, keď momentálne stojí v zastúpení predsedu na čele Najvyššieho súdu žena, ktorá by mala podľa bývalej šéfky tejto inštitúcie bezodkladne odstúpiť? Pretože Kočner údajne komunikoval s jedným sudcom, že „Jarmilka“ má vybaviť, aby NS SR nerozpustil fašistickú stranu! Jarmila Urbancová totiž sedela v senáte, ktorý o tom rozhodoval.

Aj na Generálnej prokuratúre akoby sa pohli ľady. Jaromíra Čiznára zrejme osvietilo, až keď sa dozvedel, že ho počas funkčného obdobia lustrovali policajti takmer 200-krát! Pritom do piatka bol voči podozrivému Dobroslavovi Trnkovi akosi prehnane ohľaduplný.

Verme, že sa tam podobne ako v súdnictve začalo so serióznym predvianočným upratovaním. Ale prinesú nové parlamentné voľby aj očistu ďalších dvoch základných pilierov štátnej moci, výkonnej a zákonodarnej, ak si ich terajší predstavitelia iba vymenia stoličky?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #súdnictvo #Generálna prokuratúra #Súdna rada #Marian Kočner #Jarmila Urbancová #piliere demokracie