Na banky sme krátki?

"Na ptáky jsme krátký," spieva Janek Ledecký a pointu z jeho pesničky možno pokojne porovnať s bitkou slovenskej vlády s bankami. Tak ako človek nemôže lietať rýchlo a obratne ako vták, rovnako vlády v súčasnom režime nemajú páky na banky.

05.11.2019 20:00
debata (8)

Kapitalizmus je pre ne rajom a žiadna štátna regulácia ich v rozlete nezastaví. Slovensko ako malá krajina vo veľkej Európskej únii má pozíciu ešte viac sťaženú. Banky tvoria v štátoch previazaný celok, ktorý na trhoch diktuje úroveň úrokov či poplatkov.

Najväčší dosah na banky má Európska centrálna banka, ktorá určuje cenu peňazí, a od toho sa odvíjajú úrokové miery na úveroch a vkladoch. Centrálna banka stanovuje aj úroveň rezerv, kontroluje, či nejdú do rizikových operácií.

Centrálne banky v jednotlivých krajinách kontrolujú stabilitu bánk, keďže ich zakolísanie by bol problém pre celú ekonomiku. Preto zvyšovať bankový odvod len tak od buka do buka nie je správne.

Pravdou však je, že slovenské dcéry zahraničných bánk zvyšujú naozaj nemilosrdne poplatky a naháňajú tak zisky. Štát by mal podporovať konkurenciu medzi nimi a dávať ešte viac pozor na to, či poplatkami náhodou nevytvárajú kartel.

Ak by sa dialo niečo také, potom by už nebol na banky krátky. Nateraz je to však tak, že ak ich vláda zdaní viac, čo sa deje na konci fungovania súčasného kabinetu, pocítia to najmä klienti bánk a ľudia s hypotékami na krku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #Európska centrálna banka #bankový odvod #kartel #slovenská vláda