Dankove ilúzie o provizóriu

Andrejovi Dankovi v parlamente niekto poradil, aby pri rozporoch týkajúcich sa štátneho rozpočtu na rok 2020 pohrozil rozpočtovým provizóriom. Tieto hrozby sú v skutočnosti skôr ilúziou ako reálnou politikou.

20.11.2019 20:00
debata (4)

Napínanie svalov má zrejme fungovať pre voličov pred voľbami, aby predseda SNS vyzeral ako silný líder. Lídra však robia veľké a prospešné gestá, a nie nemohúcne prázdne kroky.

Danko hádam vie, že ak sa neschváli rozpočet, nebudú vyššie platy v štátnej správe, ani vyššie minimálne dôchodky či vyššie rodičovské príspevky. Na rok 2020 by sa išlo podľa podstatne nižších výdavkov v roku 2019.

Ohrozené by boli aj investície do spolufinancovania eurofondov vrátane výstavby diaľnic, nehovoriac o zhoršenej reputácii Slovenska v očiach investorov, ktorí by to premietli do prirážok pri splácaní štátneho dlhu.

Provizórium by bolo studenou sprchou nielen na preferencie SNS, ale aj Smeru a Mosta-Híd. Koalícia by sa namiesto prezentácie svojho štvorročného vládnutia mohla jedine pozerať na jasajúcu opozíciu, ktorá by poukazovala na nemohúcnosť dosluhujúcej vlády.

Slová o provizóriu vyznievajú skôr ako Dankova frustrácia z toho, že Smer naberá preferencie na dvoch frontoch. Má umierneného Petra Pellegriniho aj emotívneho Roberta Fica. Na voličov táto taktika, zdá sa, zaberá, ale Dankovej SNS, ktorá súperí vo veľkej miere o rovnakých voličov, vôbec nehrá do nôt.

Lenže politikárčiť navodzovaním ilúzie o rozpočtovom provizóriu znamená tiež strašiť investorov a škodiť Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #provizórium #štátny rozpočet #Andrej Danko #Peter Pellegrini