Robí sa to trikom. Aj v parlamente

Už to vyzeralo, že loď súčasnej vládnej koalície po štyroch rokoch spoločnej plavby nezakotví pokojne v predvolebnom prístave, no narazí na útes zvaný posledný štátny rozpočet.

26.11.2019 20:00
debata (7)

Smer, Most-Híd, ale najmä SNS chceli v jeho rámci naoktrojovať zákony, proti ktorým sa ostatní partneri ostro vyhradzovali. Až napokon Andrej Danko začal šíriť uletené reči o blahodarnom účinku rozpočtového provizória na spoločnosť.

Po iskrení na tlačovkách sa očakávalo vnútrokoaličné zemetrasenie na pôde Národnej rady. Opozíciu však zaskočilo, keď zástupcovia vládnych strán vystúpili ako jeden muž a presunuli celú kopu (60) nových poslaneckých návrhov na ďalšie plenárne rokovanie. A s tým sa už, pravda, pred voľbami akosi nepočíta. Odvolávajú sa pritom na to, že sa treba maximálne sústrediť na dotiahnutie rozpočtu na rok 2020.

Nuž ten čas a energiu pri zatiaľ neuzavretých položkách štátnych príjmov iste budú potrebovať predovšetkým koaličníci. Tí však jednou ranou zabili dve muchy.

Opozícia sa s pompou chystala predkladať pre svojich potenciálnych voličov populárne projekty, hoci dobre vie, že aj keby prešli prvým čítaním, na to druhé a tretie už akosi nebude kedy. Novozvolený parlament totiž šmahom ruky musí vyčistiť stôl a začať s legislatívnym procesom od nuly.

Iste, opozícia má právo, dokonca ústavné, predkladať návrhy zákonov, ale väčšina poslancov má právo rozhodnúť o ich časovom posune. Už bol odštartovaný predvolebný boj, tak prečo by si politickí rivali mali darovať len tak lážom-plážom dobré body. Najmä keď viacerým, ak nie o život, tak o kariéru určite ide.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #poslanecký návrh #Andrej Danko #vládna koalícia #Národná rada #štátny rozpočet 2020