Moratórium: Malý krok pre občanov, veľká hanba pre Andreja Danka

Desiaty január - termín, keď by malo začať platiť 50-dňové moratórium na prieskumy verejnej mienky, sa blíži, preto sa s napätím čakalo, či Ústavný súd stihne v tejto veci rozhodnúť. A prekvapivo Ústavný súd v novom zložení rozhodol expresne rýchlo.

18.12.2019 19:00
debata (91)

Hoci definitívny verdikt o protiústavnosti tejto právnej normy ešte nepadol, ÚS pozastavil jej účinnosť, takže 50-dňové moratórium na prieskumy v najbližších voľbách nebude!

Malý krok pre občanov, veľká hanba pre Andreja Danka, ktorý s týmto nápadom vyrukoval a ešte väčšia pre Mariána Kéryho a Martina Nemkyho – predkladateľov tohto zákona za Smer. Pokus obmedziť právo ľudí na informácie pred parlamentnými voľbami im nevyšiel.

Byť v koži Andreja Danka, tak sa človek radšej zakope pod čiernu zem. Po tom, ako Európska komisia pozastavila iný právny paškvil z dielne národniarov – špeciálny odvod pre veľké obchodné reťazce, dostal teraz od vyššej inštancie ďalšiu facku.

Spolu s minimálnym dôchodkom, ktorým vlastne zrušil princíp zásluhovosti v I. pilieri, a „odvďačil“ sa tak všetkým, čo celý život poctivo pracovali, sa ukazuje, aké legislatívne „kvality“ má JUDr. Danko. V predvolebnej kampani sa však nimi pravdepodobne chváliť nebude…

50-dňové moratórium na prieskumy v najbližších voľbách nebude! Malý krok pre občanov, veľká hanba pre Andreja Danka, ktorý s týmto nápadom vyrukoval a ešte väčšia pre Mariána Kéryho a Martina Nemkyho – predkladateľov tohto zákona za Smer. Pokus obmedziť právo ľudí na informácie pred parlamentnými voľbami im nevyšiel.

Čoho sa vlastne Andrej Danko bál? Že príliš veľa informácií ľuďom uškodí? Toho, že sa ľudia dozvedia, že jeho partaj sa pohybuje na hrane zvoliteľnosti a nedajú mu hlas? Alebo sa v ňom ozval inštinkt aparátnika, ktorý jednoducho nedôveruje úsudku obyčajných ľudí? Tak či onak, všetci tí, ktorí za tento zákon zahlasovali, si vyrobili veľkú hanbu.

Je známe, že prohibícia iba zvyšuje záujem o zakázaný tovar. Tak, ako si ľudia hľadali cestičky v 20. rokoch minulého storočia, keď v Spojených štátoch vládla prohibícia na alkohol, tak si ich nájdu aj dnes a internet im to značne uľahčí. Zakazovať niečo v digitálnej ére je vopred prehraný boj.

Reakcia na nezmyselnú reštrikciu nenechala na seba dlho čakať. Po tom, ako poslanci schválili 50-dňové moratórium na prieskumy, vznikla iniciatíva 50dní.sk. Jej cieľom je vyzbierať dostatok prostriedkov, aby si mohli u renomovaných agentúr objednať prieskum verejnej mienky pred februárovými voľbami.

Keďže to žiaden zákon nezakazuje, tí, čo sa poskladajú, dostanú informácie mailom. A pokiaľ neporušia zákon, nik im nemôže zakázať, aby sa o ne podelili so svojimi kamarátmi a známymi. Navyše, takto môžu elegantne obísť aj platné 14-dňové moratórium, takže sa dá očakávať, že tentokrát budú mnohí voliči informovaní lepšie ako pred štyrmi rokmi.

Akcia vyvoláva reakciu. Ak chceli poslanci za Smer, SNS a ĽS NS niečo zakazovať, dosiahli pravý opak. Politici by mali volebný zákon zlepšovať, nie ho ďalej kaličiť. Namiesto toho, aby konečne zrušili jeden volebný obvod, pozostatok mečiarizmu, ktorý tu straší už dve dekády, vymýšľajú nezmyselné obmedzenia, ktoré kvalitu demokracie znižujú. Našťastie, máme poistky, ktoré takejto zlovôli zabránia.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Smer #ĽSNS #Andrej Danko #Ústavný súd SR #moratórium na prieskumy