Džender a iné strašidlá Istanbulského dohovoru

Slovensko obchádza strašidlo „dženderu“. Tvrdia to aspoň tí, čo mentálne zamrzli kdesi v 19. storočí. Hoci tohto netvora nik nevidel, podľa bojovníkov za tradičné hodnoty a ešte tradičnejšiu rodinu má vraj tri hlavy: Istanbulský dohovor, potraty a LGBTI.

20.12.2019 19:00
debata (107)

Treba povedať, že tradične ako vždy zavádzajú. Istanbulský dohovor používajú ako zaklínadlo všetci spiatočníci, ktorí by zo Slovenska najradšej urobili jeden veľký skanzen. Straší ním jurodivý kazateľ Marián Kuffa, kotlebovci, žiadnu príležitosť nevynechá ani Štefan Harabin a svoju polievočku si radi ohrejú aj národniari.

Po tom, čo Národná rada v marci a novembri vyjadrila svoj nesúhlas s týmto dohovorom Rady Európy, poslancom SNS „doplo“, že v parlamente môžu k nemu prijímať uznesenia, schvaľovať a vyhlasovať, čo len chcú, no konečné slovo v tejto veci bude mať Zuzana Čaputová. Tento typ medzinárodného dokumentu je totiž prezidentskou zmluvou. Vláda preto nemôže sama prijať opatrenia na skončenie ratifikačného procesu.

Poslanci za SNS chcú teraz od prezidentky vedieť, ako sa postaví k rozhodnutiu parlamentu o Istanbulskom dohovore. Nám zostáva veriť, že na rozdiel od nich rozumne, lebo ako žena iste chápe, že dohovor Rady Európy je o predchádzaní násiliu na ženách a všetky tie reči okolo sú len lacný populizmus.

V krátkom čase sa tak už druhýkrát ukázalo (po moratóriu na prieskumy), akú dôležitú funkciu má v demokracii tzv. systém bŕzd a protiváh. Keď zlyhá niektorá zo zložiek moci, vždy je tu poistka, ktorá zabráni excesu. V tomto prípade doslova medzinárodnej blamáži, lebo stiahnutie podpisu z už prijatého dohovoru sa ani inak nazvať nedá.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Istanbulský dohovor #ĽSNS #Marián Kuffa #Zuzana Čaputová #džender