Čaputovej novoročná premiéra

Prezidentský novoročný prejav je akýmsi lakmusovým papierikom, podľa ktorého posudzujeme kvality politikov a spoznávame ich mentálny svet. Z tohto hľadiska prezidentka Zuzana Čaputová pri svojej premiére obstála veľmi dobre.

01.01.2020 20:00
debata (30)

Vo svojom prejave dokázala jasne pomenovať problémy, ktoré trápia našu spoločnosť. Vyčítať jej možno azda len to, že sa vôbec nezmienila o extrémizme, ktorý patrí medzi najpálčivejšie otázky dneška, a ani slovo nevenovala zahraničnej politike.

Podobne ako v jej volebnom programe, ktorý bol postavený na troch pilieroch: spravodlivosť pre všetkých, dôstojnosť pre seniorov a ochrana životného prostredia, tak aj teraz sa primárne venovala týmto trom okruhom.

Ten, kto čakal lacnú predvolebnú kortešačku, musel byť sklamaný. Prezidentka zostala nadstranícka. Zároveň však jasne poukázala na tých, ktorí „mali slúžiť spravodlivosti a verejnému záujmu“, no „stáli na opačnej strane“.

Ak chce spoločnosť prekonať nejakú krízu, musí v prvom rade pripustiť, že sa v nej ocitla, pomenovať problém a následne sa ho snažiť vyriešiť. V tejto súvislosti Čaputová použila biblickú múdrosť, ktorá hovorí, že keď pravdu spoznáme, tak nás oslobodí.

Slovensko už dlhšie trpí stratou dôvery. Spravodlivosť a vymožiteľnosť práva sú naše staré boľačky, preto je dobré, že sa týchto tém prezidentka vo svojom prejave dotkla a spomenula tých, ktorí najviac pošliapali spravodlivosť a zneužili svoje právomoci.

Bez toho, aby ľudia mali konečne pocit, že sa s nimi „hrá fér“, sa nepohneme ďalej. Premena Slovenska na férovú krajinu je však beh na dlhú trať.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #novoročný prejav #Zuzana Čaputová