Ó, časy, ó, mravy!

Pri čítaní správ o Dankových avantúrach s Alenou Zsuzsovou si človek nevdojak vybaví slová rímskeho filozofa Cicera: O tempora, o mores! Ó, časy, ó, mravy! Ak toto má byť elita, ktorá rozhoduje o osude nášho štátu, tak sme to teda dopracovali...

29.01.2020 19:00
debata (28)

Tento príbeh v sebe skrýva kus irónie aj lascívnosti: Azda ani Woody Allen by ho lepšie napísal. V ten istý deň, keď predseda parlamentu navštívil pútnické miesto vo Fatime, kde sa poklonil Panne Márii, sa v médiách objavia jeho slová adresované Zsuzsovej: „Dobre, tak vás bozkávam všade a nekonečne sa teším na vás konečne. Aspoň budete už konečne moja celú noc.“

Darmo sa Andrej Danko rozhorčuje, že boli porušené jeho základné ľudské práva. Skôr než Zuszsovej sadol na lep, mal si overiť, s kým vlastne flirtuje. To, čo je bežná forma komunikácie u tínedžerov, ktorí „randia“ cez rôzne internetové zoznamky, nemôže byť štandard u takého vysokopostaveného politika.

Predstava, že jeden z najmocnejších mužov štátu si len tak píše s neznámou „babou z Nových Zámkov“, bez toho, aby vôbec tušil, o koho ide, vyvoláva údiv. Je Danko naozaj taký hlúpy, alebo iba taký naivný? To takto komunikuje s hocikým, kto mu pošle SMS? Tak či onak, odzrkadľuje to jeho mentálnu úroveň.

Ak Marian Kočner tak ľahko dokázal Dankovi podstrčiť volavku, tak si neradno čo i len pomyslieť, ako mohli predsedu Národnej rady „vyťažiť“ zahraničné spravodajské služby.

Ak Marian Kočner tak ľahko dokázal Andrejovi Dankovi podstrčiť volavku, tak si neradno čo i len pomyslieť, ako mohli predsedu Národnej rady „vyťažiť“ zahraničné spravodajské služby.

Možno Kočner naozaj nestihol tieto nahrávky „zobchodovať“. Lenže politik, ktorý je ľahko vydierateľný, sa stáva bábkou v rukách iných. Ako potom môže garantovať, že sa rozhoduje a koná svojprávne?

Navyše Danko zjavne klamal, keď tvrdil, že Zsuzsovú vôbec nepozná a nebol s ňou v žiadnom kontakte.

Kočnerova „červená knižnica“ skrýva nepochybne ešte mnoho podobných prekvapení. Možno aj preto prišla taká bleskurýchla reakcia Roberta Fica, podľa ktorého „médiá brutálnym zásahom do súkromia predsedu parlamentu prekročili všetky hranice“.

Keď však bývalý premiér použije slovné spojenie „totálne ohrozenie demokracie", tak človek ihneď spozornie. Vybaví si minimálne Hitlera, ktorý v roku 1933 požiadal prezidenta Hindenburga, aby rozpustil Reischstag a následne prijal tzv. zmocňovací zákon, ktorý dal všetku moc do rúk führera. Alebo si predstaví rozstrieľaný prezidentský palác La Moneda v Santiagu de Chile, na ktorý zaútočila vojenská junta a prezident Salvador Allende v ňom napokon spáchal samovraždu.

Nevybaví si však laškovanie tokajúceho samčeka, ktorého mohol poľahky vydierať jeden gauner. Alebo máme v dohľadnom čase čakať, že sa ešte objaví nahrávka, v ktorej bude niečo skutočne dôležité pre verejný záujem?

Po zverejnení komunikácie Andreja Danka s „virtuálnou ženou“ sa zdá, že jeho dni v politike sú zrátané. Možno aj preto taká prudká reakcia Roberta Fica, ktorý vie, že prichádza o koaličného partnera.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Andrej Danko #Alena Zsuzsová