Epidémia skúša slovenské zdravotníctvo

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dosiaľ vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze šesťkrát. Vo štvrtok sa na to neodhodlala ani tak preto, čo sa deje v Číne.

31.01.2020 20:00
debata (3)

Veď kým tam pred 17 rokmi zomieral na ochorenie SARS každý tretí infikovaný, pri súčasnom koronavíruse je to 2,2 percenta. Navyše, Číňania sú lepšie pripravení na obdobnú epidémiu. Problém spočíva v tom, s akou rýchlosťou sa šíri do sveta.

Vírus 2019-nCoV je totiž zákernejší ako staršie mutácie. Môže preskočiť zo zvieraťa či z človeka na inú osobu ešte predtým, ako sa objavia prvé príznaky. Prispelo k tomu aj to, že zo strednej Číny, kde leží epicentrum nákazy, veľkomesto Wu-chan, sa do zahraničia cestuje omnoho viac ako v minulosti.

V týchto chvíľach môžeme veriť, že dvaja Slováci, ktorí prileteli z Číny s prechladnutím a ležia izolovaní v martinskej nemocnici, sú mimo nebezpečenstva. Každá epidémia, ktorá zasiahne Európu, je však skúškou pre naše zdravotníctvo, ako zareaguje na tie horšie scenáre.

Ukázalo sa, že v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, ale aj vo Fakultnej nemocnici v Trnave nie je dostatočný počet lôžok na pľúcnych, ba ani na niektorých infekčných oddeleniach. Zväčša sú na tom hlboko pod vládnymi normatívmi.

Pri súčasných trendoch presunov ľudí z pracovných či zo súkromných dôvodov, rozvoja medzinárodného obchodu a turistiky, treba počítať s tým, že naši občania budú ešte intenzívnejšie cestovať aj do vzdialených krajín. Na slovenských letiskách a hraničných priechodoch bude zase väčšia tlačenica cudzincov.

Dobre, že sa kupuje prístroj na identifikáciu choroboplodných zárodkov, aby sme nemuseli byť v tomto ohľade závislí od laboratórií v iných štátoch. Len škoda, že sa na to myslí až päť minút po dvanástej.

A čo my ostatní? Pozorne počúvajme rady odborníkov. Aj pokiaľ ide o bežnú chrípku, lebo i na ňu sa zomiera.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #epidémia #Svetová zdravotnícka organizácia #nákaza #Wu-chan #koronavírus #SARS