Irónia kauzy Tipos

O porušení práva na spravodlivý proces sa slovenské súdy usiluje presvedčiť schránková spoločnosť Lemikon. Pritom práve tá ešte pred desiatimi rokmi čelila podozreniu, že prostredníctvom politických kontaktov získa dve miliardy korún.

04.02.2020 20:00
debata (3)

V tom čase o vopred pripravenom podvode na štátnej lotériovej spoločnosti Tipos otvorene hovorili viacerí opoziční politici.

Podozrenie vzniklo po tom, čo vtedajší minister financií Ján Počiatek v roku 2008 vyplatil Lemikonu 483 miliónov korún. Stalo sa tak na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorý spoločnosti Tipos prikázal vyplatiť odškodné za zneužitie ochranných známok Sazky.

Minister mohol namiesto vyplatenia finančnej sumy požiadať generálneho prokurátora o podanie mimoriadneho dovolania. K tomu kroku sa pristúpilo až po protestoch verejnosti a narýchlo zmenenými zákonmi prvá vláda Roberta Fica zabránila vyplateniu astronomickej sumy.

Nasledujúce súdne spory sa skončili víťazstvom spoločnosti Tipos. Lenže schránková firma na rozdiel od exministra financií podala mimoriadne dovolanie. V ňom argumentuje, že sa porušilo jej právo na spravodlivý proces. Iróniou osudu sa odvoláva na rozhovor medzi Počiatkom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

V krajnom prípade sa dve desaťročia trvajúci súdny spor môže natiahnuť o ďalších desať rokov. Verejnosť napriek tomu dodnes nevie, kto stojí za firmou Lemikon, ktorá získala pohľadávky spoločnosti Sazka. Nájdenie odpovede na to, kto sa snaží zarobiť na spoločnosti Tipos, môže vniesť viac svetla aj do konania politikov a protichodných rozhodnutí súdov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Tipos #Dobroslav Trnka #schránková firma #Lemikon #lotériová spoločnosť