Tisícky nájomných bytov bez šance

Nie sú peniaze, nie sú pozemky. Darmo sa lídri nádejnej koalície hádajú o tisíce nájomných bytov, štátna kasa ani krajina sa jednoducho nafúknuť nedajú.

05.03.2020 10:00
debata (19)

Mestá už teraz hlásia, že voľné pozemky nie sú. A to stavajú len desiatky bytov ročne. Preto aj Bratislava ich skôr rekonštruuje, no nebuduje. Pritom nie je jediná. Najlepšie parcely si rozobrali developeri, tie zvyšné sú nevysporiadané. Kam teda umiestniť tisícky nových bytov? Za čo ich postavia?

Štátna kasa je viac prázdna ako plná. Ak nová vládna koalícia ponechá v legislatíve trináste dôchodky, ako sa nádejný premiér teraz dušuje, sekera na pleciach nádejného ministra financií bude ešte ťažšia ako teraz. A to už aj tak máme deficit niekoľko miliárd.

Ak bude chcieť nová vláda splniť požiadavky Bruselu, bude musieť veru poriadne načrieť do svojich rezerv a kde-tu výdavky okresať. Kam však pôjde menej? Na topiace sa zdravotníctvo, či sťažka plávajúce školstvo? Alebo sa vezme rodičom, keď sa penzistom nesmie? Prípadne odložíme dokončenie diaľnice z Bratislavy do Košíc na ďalšie desaťročie?

Podľa prepočtov analytikov by 25-tisíc novučičkých nájomných bytov vyšlo možno až na tri miliardy eur. Kde ich vziať? Riešenie by bolo azda v zapojení firiem. No tu pokrivkáva legislatíva. Firmy idú skôr po rýchlejšom zárobku. Čakať dlhé roky, kým sa im investícia vráti, sa im neveľmi pozdáva.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #nájomné byty #legislatíva #developeri #trináste dôchodky #štátny deficit #nová vláda