Udržujte diskrétny odstup!

Situácia v Európe je vážna, pretože sa stala epicentrom nákazy koronavírusu. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zatiaľ na starom kontinente zaznamenali 63-tisíc prípadov, z toho takmer 28-tisíc v Taliansku. V Európe už nákaze podľahlo 2 755 ľudí.

17.03.2020 19:00
debata (2)

Za daného stavu sa javí logické, že únia sa pokúsi o koordinovaný postup. Nič také sa však nestalo. Namiesto toho, aby členské krajiny pomohli napr. Taliansku, kde je situácia najkritickejšia, sme svedkami sebeckých pretekov, kto pre seba čo najviac „urve“.

Hoci Európska komisia nemá dostatočné právomoci, aby na seba mohla prevziať kompletnú zodpovednosť, od európskych lídrov by sme v tejto „najtemnejšej hodine“ očakávali aspoň nejaký plán „Ako ďalej“. Nič také sa zatiaľ ani len nečrtá.

Pozitívom je, že EK vyčlenila na výskum koronavírusu viac ako 200 miliónov. Keď však samotná predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že pandémia je pre ňu „výzvou“, človek nevie, či sa má z takýchto nič nehovoriacich fráz smiať alebo plakať.

No to nie je všetko! Keď najmocnejšia žena Európy minulý týždeň vyhlásila, že uzatvárania hraníc štátov nevníma ako efektívne opatrenie, pretože narušuje pohyb ľudí a tovaru, aj toho najväčšieho eurofila v tom okamihu prepadla skepsa, či šéfka Komisie vie, o čom vlastne hovorí.

Obmedzenie voľného pohybu osôb sa ukazuje ako najefektívnejší spôsob na zamedzenie šírenia nákazy. Naopak, krajinám, ktoré k tejto otázke pristupovali benevolentne, sa to vypomstilo, a počet nakazených v nich exponenciálne rastie.

Obmedzenie voľného pohybu osôb sa totiž ukazuje ako najefektívnejší spôsob na zamedzenie šírenia nákazy. Čína, ktorá zaviedla drastické opatrenia, je už z najhoršieho vonku. Naopak, krajinám, ktoré k tejto otázke pristupovali benevolentne, sa to vypomstilo, a počet nakazených v nich exponenciálne rastie.

Karanténa, najmä na ľudí žijúcich dlhé desaťročia v slobode a demokracii, pôsobí možno totalitne. Obmedzovanie pohybu ľudí im pripomína časy, keď Európu rozdeľovala železná opona. V danom prípade je však izolácia ten najúčinnejší spôsob, ako zabrániť šíreniu koronavírusu ďalej.

Naopak, ľahkovážny prístup, na ktorý stavili viaceré západoeurópske krajiny, je vrcholne nezodpovedný, pretože bude mať fatálne dôsledky. Najalarmujúcejší stav je momentálne v Španielsku, ktoré v počte nakazených preskočilo v priebehu pár dní druhé Francúzsko, a zdá sa, že sa vydá „talianskou cestou“. V prípade, že niekde už došlo k úmrtiu v dôsledku ochorenia COVID-19, tak je veľmi pravdepodobné, že prípadov napadnutých koronavírusom je oveľa viac, ako sú oficiálne štatistiky. A v Španielsku je ich už 309!

Šéfka EK, ktorá spochybnila efektivitu uzavrenia hraníc medzi jednotlivými členskými krajinami EÚ, napokon o pár dní navrhla uzatvorenie vonkajších hraníc únie. Tomu sa hovorí prísť s krížikom po funuse…

Keďže vplyv pandémie na Európu sa každým dňom zväčšuje, štáty prijímajú nové a stále prísnejšie opatrenia. Či sa to niekomu páči alebo nie, tzv. sociálny odstup (social distancing) bude to najdôležitejšie, čo v boji proti epidémii môžeme urobiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Ursula von der Leyenová #koronavírus