(Ne)zabudnutý Balkán

Svet sa krúti okolo pandémie. V šialenom kolotoči, keď sú všetci po uši ponorení do vlastných problémov, dokázali elitné transatlantické a európske kluby vyslať povzbudzujúce signály balkánskym partnerom.

19.03.2020 16:15 , aktualizované: 20:00
debata

Krajiny NATO dokončili ratifikáciu pristúpenia Severného Macedónska. Európska únia zase otvorila cestu Severnému Macedónsku a Albánsku k prístupovým rozhovorom, ktoré vlani na jeseň Francúzsko zablokovalo.

V prípade rozšírenia NATO by v pokojnejších časoch išlo iba o technickú otázku. Španielsko, ktoré bolo v uplynulých rokoch zamestnané vládnymi krízami a predčasnými voľbami, sa ako posledná krajina k ratifikácii dlho nevedelo dostať. Meškanie teraz obetavo odčinilo. Madridský parlament, ktorý má pre korunavírusovú krízu prerušené zasadania, usporiadal hlasovanie senátorov na diaľku, vďaka čomu sa Severné Macedónsko už tento týždeň stane 30. plnoprávnym členom aliancie.

Európska únia sa musela vyrovnať so zložitejšou, politickou prekážkou. Paríž vlani vetoval začatie prístupových rokovaní so Skopje a s Tiranou s argumentom, že únia má momentálne dosť problémov aj bez toho, aby posielala pozvánku dvom balkánskym krajinám. O ďalšom postupe mal na budúci týždeň rozhodovať bruselský summit. Hoci ten sa pre pandémiu konať nebude, únia si na balkánskych kandidátov spomenula. Dostali od nej odkaz, že na nich nezabudla a i keď zatiaľ bez pevne stanoveného dátumu sa môžu chystať na začiatok prístupových rokovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Balkán #Albánsko #Severné Macedónsko