Gastronómia v čase pandémie

Neskoré zatvorenie kaviarní, barov a reštaurácií sa podpísalo vo viacerých krajinách pod prudký nárast počtov nakazených koronavírusom. Súkromný biznis zavážil viac ako ochrana verejného zdravia. To platí v plnom rozsahu pre Švédsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko. Nehovoriac o epicentre pandémie v Taliansku a Španielsku.

20.04.2020 16:00
debata

Podnikatelia v oblasti gastronómie sa snažia výrazný pokles tržieb čiastočne kompenzovať náhradnými riešeniami. Na prvom mieste formou dodávky zabalených jedál na telefonické objednávky do bytov alebo formou predaja čerstvo pripravených pochúťok objednaných zákazníkmi cez výdajné okienko. To má v plnom rozsahu zabezpečiť dodržiavanie úradných nariadení týkajúcich sa hygieny.

Predaj čapovaného piva, kofoly a kávy do plastových pohárikov v bufetoch, ktorého sme svedkami nielen na bratislavskej hrádzi, svedčí o tom, že bezpečnostno-hygienické nariadenia si každý vysvetľuje tak, ako mu to vyhovuje. Napríklad tým, že pri stánkoch s občerstvením pozakrýva stoly a stoličky, aby sa na ne nemohli usadiť obslúžení zákazníci.

Väčšie rozstupy medzi tými, čo čakajú v radoch na čapované nápoje, nie sú dostatočným mantinelom na šírenie terajšej zákernej nákazy. Podobné to je aj na niektorých čerpacích staniciach pohonných hmôt, ktoré sa tvária, že ich sa obmedzenie predaja netýka. Zákazníci tam popíjajú kávu priamo v predajniach alebo v ich bezprostrednej blízkosti.

Riešenia na zamedzenie porušovania nariadení týkajúcich sa verejného zdravia sú pomerne jednoduché. Pri ich uvádzaní do praxe stačilo zakázať konzumáciu nápojov na verejnosti a tiež kladenie ohňa a opekania potravín v prírode na párty priateľov.

Na jednej strane sa Slováci počas veľkonočných sviatkov obmedzili vo svojich zvyklostiach ohľadom cestovania. Na druhej strane boli svedkami verejnej zábavy ľudí, ktorí nemali rúška na tvárach a popíjali či zajedali pri ohníku. Svoju ruku k dielu v boji proti pandémii mohla v tejto veci priložiť mestská polícia, keďže štátni policajti boli prednostne vyťažení kontrolovaním vodičov v súvislosti s obmedzeniami na cestách.

Kreativitu nápadov v čase zatvorených gastronomických zariadení v uplynulých týždňoch prejavili najmä naši susedia v Česku. Namiesto osobných stretnutí sa ľudia so spoločnými záujmami stretávajú virtuálne pomocou internetových aplikácií, ktoré umožňujú antikoronavírusový teambuilding s kolegami, on-line párty cez Facebook, kde priatelia nemusia striktne pozerať na hodinky ako v prípade osobných stretnutí.

Mieru povzbudenia do debaty popíjaním alkoholických nápojov a úrovne virtuálnej výmeny názorov na predložené témy už musí posúdiť každý individuálne z papučového pohodlia svojho domova.

Súbežne s presunom priateľov piva do on-line prostredia sa zintenzívňuje apel na konzumentov zlatého moku na finančnú podporu malých pivovarov bojujúcich o prežitie pre stratu odbytu. Predovšetkým pokiaľ ide o producentov sudového piva, ktoré po zatvorení hostincov a reštaurácií nie je komu predať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #gastro prevádzky