Lebo hlavný hygienik

Mesiac po prevzatí moci si premiér vybral za leitmotív televíznych debát vetu: „To je rozhodnutie hlavného hygienika.“ Keď išla reč na otvorenie malých prevádzok, karanténu rómskych osád či na opatrenia voči tzv. pendlerom. Igora Matoviča netreba upodozrievať, že by sa ako predseda vlády chcel vzdať časti kompetencií, alebo že by úprimne potláčal svoje superego.

19.04.2020 20:00
debata (24)

Po omieľanej kritike Pellegriniho kabinetu, ktorý vraj za sebou zanechal vyplienené sklady, a po silných slovách, ako „tej pliage“ vykrúti krk, nastal čas prijímania dlhodobejších nepopulárnych opatrení. Ich efekt môže aj nemusí byť taký, ako sa od nich očakáva. Takže začína platiť „lebo hlavný hygienik“.

Dlho sa viedla diskusia o pendleroch, našich občanoch, ktorí bývajú v pohraničí okolitých štátov a cestujú za prácou na Slovensko a naopak. Plánovaný blackout by medzi prvými postihol práve ich. Oprávnene. Vtedy existovali rádové rozdiely medzi epidémiou v Rakúsku a na Slovensku. Bolo by logické, keby sa rozhodli, na ktorej strane hraníc prežijú to najhoršie. Teraz, keď na Slovensku ide krivka počtu nakazených hore, sa situácia mení. Iní presadzujú ponechať pendlerom zelenú, však sa to ukáže…

To, čo v piatok prijala vláda, pardon, hlavný hygienik, sa dá označiť za veľký kompromis. Presnejšie, veľmi nedomyslený kompromis. Ani nejde o to, že by mal zamestnaný zaplatiť za testovanie mesačne 70 eur (jeho deti nemusia cestovať cez hranicu, kým sú školy zavreté). No dať sa otestovať iba raz za 30 dní, keď vzápätí môžete chytiť zákerný vírus, možno považovať nielen za zbytočnú formalitu, ale aj za hlúposť.

Matovič na tento argument, ktorý používal aj vicepremiér Richard Sulík, reaguje podráždene: Tak to môžeme zrušiť všetko testovanie! Dá sa taký postoj označiť za rozumný?

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #hygienik #koronavírus