Diskriminovaní dôchodcovia

Odporúčanie alebo zákaz? Zmena nákupných hodín pre slovenských seniorov vyvolala veľké vášne. Kým doteraz boli obchody pre ľudí nad 65 rokov otvorené každý deň od 9. do 12. hodiny, po novom budú môcť dôchodcovia nakupovať len v pracovných dňoch od 9. do 11. hodiny. Mnohí to považujú za diskrimináciu.

22.04.2020 19:00
debata

Navyše hlavný hygienik SR Ján Mikas v utorok večer po zasadnutí Ústredného krízového štábu povedal, že to pre seniorov znamená zároveň zákaz nakupovania v inom čase.

Keď však napríklad minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak pre denník Pravda povie, že obmedzenie času nákupu pre seniorov vníma ako odporúčanie, tak potom čo si o tom má myslieť bežný občan?

V snahe konať dobro niekedy politici nedomyslia vedľajšie účinky svojich rozhodnutí. Tentoraz sa rozhodli vyjsť v ústrety starším ľudom a obchodníkom. Snaha ochrániť dôchodcov, ktorí predstavujú rizikovú skupinu, je chvályhodná, lenže v tomto prípade sa z pozitívnej diskriminácie stala diskriminácia.

Už pred Veľkou nocou sme sa presvedčili, že nejednoznačné vládne nariadenia si môže každý interpretovať po svojom. Polícia vtedy kontrolovala každé jedno auto predchádzajúce cez hranice okresu, čo spôsobilo obrovské zápchy a chaos na cestách. Darmo premiér potom na facebooku vypisoval, že „kontroly mali byť náhodné“, tí, čo strávili hodiny v kolónach, mu nevedeli prísť na meno.

Aj teraz mnoho dôchodcov hromží, že musia čakať v dlhých radoch pred potravinami (často v uzavretých priestoroch). Čo je ešte horšie, v krátkom časovom intervale sa tak na jednom mieste pod jednou strechou ocitlo množstvo seniorov, ktorí sú najviac náchylní na to, že sa infikujú vírusom. Ak bolo zámerom opatrení šírenie koronavírusu spomaliť, tak sa podaril pravý opak.

Snaha ochrániť dôchodcov, ktorí predstavujú rizikovú skupinu, je chvályhodná, lenže v tomto prípade sa z pozitívnej diskriminácie stala diskriminácia. Keď akokoľvek dobre mienené opatrenie vyústi do stigmatizácie, treba ho zmeniť.

Vždy je lepšie, keď takéto opatrenia majú iba odporúčací charakter, pretože ľudia majú dosť zdravého rozumu a do obchodov zájdu vtedy, keď tam nie sú dlhé rady. Okrem toho takéto zákazy iba zbytočne vyvolávajú vášne a nevraživosť medzi jednotlivými skupinami obyvateľstva (keď, naopak, mladším neumožnia vstúpiť do obchodov v čase vyhradenom pre seniorov).

Navyše v malých obciach, kde existuje len jeden obchod s potravinami, ktorý je v sobotu otvorený len doobeda, bolo toto nenariadenie už predtým v praxi nerealizovateľné, pretože starší ľudia by si nemohli nakúpiť, a tak sa obchádzalo.

Samozrejme, existujú krajiny kde majú oveľa prísnejšie zákony. Napríklad v Srbsku až doteraz platilo, že ľudia nad 65 rokov mohli vyjsť na nákup iba raz týždenne. Aj to sa však už zmenilo.

Na druhej strane zo susedného Česka zaznievajú hlasy, že obmedzovanie starších ľudí v rámci boja s ochorením COVID-19 je neopodstatnené, pretože v povedomí verejnosti vytvára vekovú diskrimináciu. „Pritom neexistuje dôvod, aby sa pri dodržiavaní odstupu od iných ľudí nepohybovali vo voľnom priestore,“ uvádza sa vo Výzve jedenástich lekárov Univerzity Karlovej, medzi ktorými je známy psychiater Cyril Höschl či kardiológ Jan Pirk.

Keď akokoľvek dobre mienené opatrenie vyústi do stigmatizácie, treba ho zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #seniori #otváracie hodiny #koronavírus