Smutný Sviatok práce

Z pohľadu zamestnanosti patrili uplynulé štyri roky k najlepším v ére samostatnosti Slovenska. Nezamestnanosť klesla na jednociferné hodnoty a prácu si našli aj dlhodobo nezamestnaní.

29.04.2020 19:00
debata (17)

Teraz si však Sviatok práce pripomenieme v situácii, keď ekonomike hrozí značný prepad.

Hoci už na začiatku roku sa rátalo s tým, že sa ekonomický rozvoj bude spomaľovať a inflácia naopak porastie, stále sa očakával hospodársky rast na úrovni 2,3 percenta. Koronakríza však všetko zmenila. Aktuálna predpoveď Národnej banky Slovenska veľa dôvodov na optimizmus neprináša.

Ak ekonomika klesne o 9,3 percenta HDP, tak to bude znamenať najhoršiu recesiu od skončenia vojny. Keďže tento prepad spôsobí škody aj na trhu práce, o robotu prídu desiatky tisíc ľudí. Nezamestnanosť by sa tak mohla vrátiť na dvojciferné hodnoty. Niečo také sme zažívali naposledy v roku 2015.

Mimoriadna situácia si žiada aj mimoriadne opatrenia. To pochopili vo väčšine krajín EÚ. Žiaľ, Slovensko v tomto smere dosiaľ tvrdo spí… Kým v Nemecku, Británii či vo Francúzsku fiškálna pomoc ekonomike predstavuje viac ako štyri percentá HDP (!), na záchranu nášho hospodárstva išli zatiaľ iba omrvinky. Môžeme sa síce pýšiť, že sme svetová špička v boji proti koronavírusu, lenže po skončení pandémie bude ekonomických obetí rádovo oveľa viac.

Mimoriadna situácia si žiada aj mimoriadne opatrenia. To pochopili vo väčšine krajín EÚ. Žiaľ, Slovensko v tomto smere dosiaľ tvrdo spí… Kým v Nemecku, Británii či vo Francúzsku fiškálna pomoc ekonomike predstavuje viac ako štyri percentá HDP, na záchranu nášho hospodárstva išli zatiaľ len omrvinky.

Okrem toho, v Nemecku majú malé a stredné podniky prístup k jednorazovým platbám od štátu vo výške 9-tisíc eur (do päť zamestnancov) či 15-tisíc eur (do desať zamestnancov). Slovensko žiadne priame platby malým podnikom neposkytuje. Bez grantov však títo podnikatelia neprežijú. Ak vláda nepripraví program dotácií miezd pre ľudí, ktorí nemôžu pracovať v dôsledku krízy, tak naša ekonomika „kľakne“.

Keď vláda v programovom vyhlásení sľubuje zvyšovať výdavky, tak na mnohé by mala rovno zabudnúť, lebo jednoducho nebude mať z čoho rozdávať. Naopak, mala by rýchlo konať teraz a „rozdávať“ tým, čo to potrebujú, pretože kto rýchlo dáva, dvakrát dáva.

Keby sa aj hneď zajtra všetko u nás vrátilo do normálu, vzhľadom na previazanosť slovenskej ekonomiky potrvá ešte dlho, kým sa rozbehne naplno, pretože Španielsko, Taliansko či Francúzsko budú reštrikčné opatrenia uvoľňovať oveľa pomalšie ako iné štáty. Vzhľadom na to, že naša ekonomika je závislá od exportu, bude aj jej nábeh trvať dlhšie.

Preto má uvoľňovanie reštrikcií význam i pre odvetvia, ktoré nemajú takú pridanú hodnotu a nepodieľajú sa takou výraznou mierou na tvorbe HDP, no ľuďom dávajú obživu. Ak v Rakúsku plánujú otvoriť reštaurácie už od 15. mája, vedia, prečo to robia. V gastronómii a hotelierstve robí kvantum ľudí a ak sa budú môcť vrátiť do práce, zmiernia sa tým ekonomické dosahy koronakrízy.

Keď už na Slovensku ekonomike veľmi nepomáhame, tak aspoň čím skôr rozviažme ruky tým, čo sa dokážu živiť sami a nie sú závislí od vonkajších vplyvov. Aby sme takto o rok mohli osláviť Sviatok práce vo veselšom duchu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #sviatok práce #prvý máj #koronakríza #mimoriadne opatrenia #malí a strední podnikatelia