S pandémiou prišlo aj vytriezvenie

Pandémia koronavírusu prináša vytriezvenie z virtuálnej reality, v ktorej doteraz žila slovenská spoločnosť. Spôsob, aký sme praktizovali v mierkach ekonomického rozvoja krajiny, ale aj života rodín, nebol určite ani zdravý, ani normálny.

01.05.2020 20:00
debata (56)

Veľká montážna dielňa automobilov sťažka chytá druhý dych. Krajina však musí žiť a zisťuje, že jej schopnosť uživiť sa vlastnými potravinami klesla pod kritickú hranicu. Zhora upokojujú, zvládneme to. No čo i len letmý pohľad na polia, hospodárske dvory so zväčša pozatváranými maštaľami, v mestách potravinárskymi závodmi, hovorí, podpílili sme si konár, na ktorom sedíme.

Na vidieku vyrástli nové domy s miniatúrnymi okrasnými záhradkami, niekde sa satelity zahryzli do chotára ďaleko od dedín. Vznikli stredoveké pevnosti s vysokými betónovými plotmi. Otvárajúc sa svetu sme sa tomu najbližšiemu uzavreli.

Domy mladých sú postavené na dlh, ale Slovensko zadlžujú životne dôležité základné potraviny. Stačili dva týždne, aby všetci pochopili, že čosi nie je v poriadku. Samozásobovanie bolo vždy odpoveďou na nedostatok, snahou využiť to, čo sa ponúka.

Slováci sa určite nevrátia k chovu hydiny, ošípaných či býčkov, aký sme zažili pred rokom 1989. Zrejme pribudnú zeleninové záhony, ovocné stromy, no dôležitejšie je obnoviť a zvýšiť pestrú výrobu potravín v celej krajine. Bez ohľadu na veľkosť hospodárstiev.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #vidiek #ekonomický rozvoj #sebestačnosť #pandémia #samozásobovanie