Lex korona má háčik

Odložiť či neodložiť? To je otázka! Reč je o splátkach úverov, hypoték a spotrebákov. Pre zákerný vírus vláda odklepla slávny lex korona.

10.05.2020 19:00
debata (16)

Človek, čo akosi platiť nevládze, si tak môže urobiť deväťmesačnú prestávku. A takých veru nie je málo. Banky hlásia už vyše stotisíc žiadostí.

Pandémia riadne okresala príjmy. Veru, mnohí si chcú situáciu uľahčiť. No už sa našli viacerí, čo svoje rozhodnutie oľutovali. A odklady sťahujú. Ako to? No jednoducho. Odklad splátok má nejeden háčik.

Ten prvý sa ukázal hneď. Pri odklade splátok o deväť mesiacov nielenže sa predĺži doba splácania, čo azda mnohým až tak neprekáža. No narastie aj dlžná suma. Nejde o nejaké tisíce, ale v dnešnej situácii nepoteší ani vyhliadka ďalších stoviek eur na zaplatenie.

Oveľa závažnejšie je, že takzvaný lex korona dáva bankám povinnosť pripísať k menu dlžníka, čo si o odklad splátok požiada pre koronavírus, drobnú poznámku "COVID-19“. Jedno slovko, jedno číslo. Nič viac. No tie dôsledky!

Odkladanie splátok nech radšej zostane tou poslednou, nie prvou možnosťou, ako ťažké časy prežiť. Predsa len zápis v registri dlžníkov je zápis v registri dlžníkov.

Či už pre lex korona či pre iné, výsledok je rovnaký – zápis v registri dlžníkov. Financi sa z toho vyvliekajú: "Je to na bankách.“ Ministerstvo sa dušuje, že koronavírusový zápis nesťaží prístup k novým pôžičkám. Odklad splátok "nemá príznak zlyhania a nezhoršuje kreditnú kvalitu dlžníka“, tvrdí rezort financií. Čierne na bielom to píše samotný zákon!

Banky tvrdia, že zohľadňovať zápis nebudú, že pri novej žiadosti o pôžičku to prehliadnu. Ale ako si overíte, prečo nový úver neodobrili? Nijako.

Netreba zabúdať, že banky sú tiež len firmy. Ich cieľom je tak vytvárať zisk, nie robiť charitu. Už teraz očividne čakajú, že peňazí bude akosi pomenej. Veď prečo by inak dvíhali poplatky a sadzby úrokov?

Okrem toho nie je v koalícii vôľa riešiť ich najväčší bôľ. Reč je o dvojnásobnom bankovom odvode. Ten bankám riadne šliapol na otlak už začiatkom roka. A to bol vtedy koronavírus len veľmi vzdialený čínsky prízrak.

Spoliehať sa veru nedá ani na to, že pandémia odznie a ekonomika sa naštartuje. A zrazu bude na splátky a vlastne na všetko. Je to skôr želanie ako reálna možnosť. Veď sa stačí pozrieť na čísla vlastne od kohokoľvek. Brusel či domáci analytici, optimizmom veľmi nesršia. A tu niekde bude pes zakopaný.

Možnože sa situácia zmení a človek začne o deväť mesiacov platiť ako hodinky. Ekonomika sa rozbehne. Tak si povie, že by si čo-to pristavil, čo-to opravil. Alebo investoval do svojej resuscitovanej firmičky. Príde do banky a… A nič. Peniaze len tak nedostane. A pýtať sa prečo bude asi už neskoro. Alebo aj dostane. No podmienky nebudú zďaleka také výhodné ako pre tých, čo si splátky neodkladali.

Zdá sa, že rovnako ako pri poslednej kríze je lepšie platiť, kým človek ako-tak vládze. Odkladanie splátok nech radšej zostane tou poslednou, nie prvou možnosťou, ako ťažké časy prežiť. Predsa len zápis v registri dlžníkov je zápis v registri dlžníkov. Nech sa to skrýva pod akoukoľvek značkou.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #bankový odvod #ministerstvo financií #pandémia #splátky #Covid-19 #lex korona