Spácha Matovič harakiri?

Keď si dva mesiace po voľbách takmer polovica ľudí myslí, že vláda Igora Matoviča nevydrží celé štyri roky, nie je to práve najlepšia vizitka nového kabinetu. Netreba však zabúdať, že druhá polovica si myslí pravý opak. Budú mať napokon pravdu opoziční pesimisti alebo koaliční optimisti?

11.05.2020 19:00
debata (8)

Očakávania a realita bývajú často veľmi odlišné, a tak sa v mnohých prípadoch dostaví sklamanie, čo môže byť aj prípad Igora Matoviča.

Treba uznať, že predvolebná kampaň Obyčajných ľudí bola efektívna, pretože ak sa štvrtina voličov dala strhnúť emóciou „čokoľvek iné, len nie Smer“, a vo voľbách to „hodila Matovičovi“, ktorý už pár mesiacov vyzeral úplne odpísaný, tak je to jednoznačný úspech.

Video pred „Michellovou vilou“ v Cannes splnilo svoju úlohu. Emócie však pomaly opadli a ľudia si začínajú klásť otázku: Kto nám to vlastne vládne?

Ak by svet neohrozila koronakríza, tak Matovič by mal šancu nerušene vládnuť, pretože jeho populistická politika s dávkou antikorupčných opatrení by mohla byť dostatočne príťažlivá pre značnú časť spoločnosti. Navyše, v situácii, keď neexistuje silná a presvedčivá alternatíva, ktorú Smer ani kotlebovci momentálne nepredstavujú, by sa o svoju pozíciu nemusel obávať. A ak by sa ekonomike darilo, tak podobne ako doteraz Andrej Babiš v Česku, by si mohol užívať priazeň verejnosti.

Ak by svet neohrozila koronakríza, tak Matovič by mal šancu nerušene vládnuť, pretože jeho populistická politika s dávkou antikorupčných opatrení by mohla byť dostatočne príťažlivá pre značnú časť spoločnosti. Lenže momentálne sa od normálu nachádzame veľmi ďaleko.

Lenže momentálne sa od normálu nachádzame veľmi ďaleko a permanentné škriepky medzi Matovičom a Sulíkom, ktorými neustále „obšťastňujú verejnosť“, neveštia nič dobré. Je zrejmé, že šéf liberálov, ktorý má nálepku rozbíjača vlády, drží jazyk za zubami a potichu znáša Matovičove výpady, pretože nechce dvakrát zopakovať rovnakú chybu. Rovnako je však jasné, že donekonečna zo seba nebude robiť fackovacieho panáka. Raz jeho pohár trpezlivosti pretečie…

Riešenie koronákrízy bolo zaťažkávacou skúškou novej vlády, no skutočne prvou veľkou výzvou bude jej ekonomické riešenie. Až potom sa ukáže, aká je jej skutočná obľuba u občanov. Momentálne, keď všetko ide určitou zotrvačnosťou a oslabovanie ekonomiky sa ešte naplno neprejavilo, to nevyzerá až tak zle. Lenže už o mesiac, keď začne nezamestnanosť stúpať, sa nálady verejnosti môžu začať meniť. Prospieť k tomu môže aj nedostatočná ekonomická pomoc podnikom, ktorá pravdepodobne položí mnoho firiem na Slovensku.

Prvým signálom, že nás čakajú ťažké časy, bolo zníženie ratingu Slovenska o jeden stupeň. Nemusí to znamenať úplnú katastrofu, no pokles HDP až o 10 %, deficit verejných financií 7,7 % HDP a rast hrubého verejného dlhu na takmer 60 % HDP môže zlomiť krk aj onakvejším politikom, ako je Matovič.

Všetko má v rukách on. Amaterizmom a zbytočnou „trucpolitikou“ však môže privodiť svoj pád. Tak ako sa traduje, že „Sulík položil vládu Ivety Radičovej“, tak sa Igor Matovič do histórie môže zapísať ako „ten, kto spáchal harakiri“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronakríza