Vitajte v ťažkých časoch!

Tak sme sa teda dočkali! Alebo ako hovorí premiér - zodpovednosť prináša výsledky. Hoci slovo uvoľnenie sa spája skôr s hokejom, a ten ako vieme, sa hrá na tri tretiny, očakávaná štvrtá fáza uvoľňovania bude znamenať ďalší (zámerne nepíšem posledný) krôčik návratu k normálu.

18.05.2020 19:00
debata (6)

Čiže žiadne zakázané uvoľnenie, čo je v hokeji nedovolený spôsob hry, ale všetko pôjde pekne po poriadku, ako sa uzhodlo konzílium, čo je momentálne akýsi kolektívny rozum štátu – rada starších, ku ktorej s úctou vzhliada aj samotný Igor Matovič.

Za prísnych hygienických podmienok sa teda od stredy otvoria kiná, divadlá, obchodné centrá a reštaurácie. Do škôl a škôlok od 1. júna nastúpi časť detí. Hoci všetko sa bude pomaly vracať do starých koľají, je jasné, že už nič nebude také ako predtým.

Akokoľvek je epidemiologická situácia u nás priaznivá, koronavírus sa nám všetkým „zažral“ hlboko do hláv a dostať ho odtiaľ von nebude ľahké. Pretože kým neexistuje vakcína, stále bude ľudí v kútiku duše zožierať obava, či na nich niekde nečíha zákerný vírus.

Matovič ako majster intuície vždy vycíti, čo ľudia chcú počuť, a tak im to povie. Lenže teraz bude po prvýkrát v situácii, keď bude musieť on zaveliť a povedať, ako to bude ďalej. Hovorí sa tomu vládnuť.

Stále sa nebudú cítiť úplne v bezpečí. Preto hovoriť o návrate k normálu nie je celkom presné, skôr je vhodnejšie vravieť o prechodnom období, v ktorom sa vláda snaží držať epidémiu pod kontrolou, pretože COVID-19 sa môže hocikedy vrátiť a udrieť znova plnou silou.

A čo je ešte horšie, dôsledky „vyčíňania“ koronavírusu budú badateľné na každom kroku ešte veľmi dlho. To, že si fanúšikovia museli odriecť tradičné májové majstrovstvá sveta v hokeji alebo letnú olympiádu, prípadne sa vzdať exotickej dovolenky, bude to najmenej. Skutočne trpkú pilulku predstavuje pokles ekonomiky, ktorý bude mať obrovský vplyv na životnú úroveň obyvateľov Slovenska.

V situácii, keď si väčšina ľudí trošku vydýchla, sa začínajú krušné chvíle pre vládu. Tá bude musieť preukázať, čo naozaj dokáže. Už sa nebude môcť vyhovárať „lebo Fico, lebo Pellegrini“.

Doterajšie pôsobenie vyvoláva skôr obavy, ako to nový kabinet v nasledujúcich mesiacoch zvládne. Matovič ako majster intuície vždy vycíti, čo ľudia chcú počuť, a tak im to povie – národ rozčuľuje korupcia, tak zájde do Nice a nakrúti video pred Počiatkovou vilou. Národ trápi zlý stav zdravotníctva, spraví video z Cypru, kde sídlia schránkové firmy Penty.

Lenže teraz bude po prvýkrát v situácii, keď bude musieť on zaveliť a povedať, ako to bude ďalej. Hovorí sa tomu vládnuť. A tak, ako nie sú na to pripravení ministri za OĽaNO, nie je v podstate takmer nik z jeho kabinetu. Tu mu už nepomôže „rada starších“. Buď si poradí sám a prevedie krajinu cez „rozbúrené vody koronakrízy“, alebo sa môže odporúčať.

Hoci pri pandémii sa slovenská spoločnosť zomkla a ľudia dokázali prejaviť svoju solidaritu, iba ťažko sa dá očakávať, že takto sa budú správať aj Matovičovi politickí oponenti. Naopak, tí ho nechajú „vyžrať si“ dôsledky koronakrízy, ktoré sa čochvíľa naplno prejavia, a budú v závetrí čakať na svoju príležitosť.

Nuž, vitajte v ťažkých časoch, pán premiér!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #vakcína #opatrenia #koronavírus #epidemiologická situácia #koronakríza