Interrupcie: Poľsko, náš vzor?

Veľmi, veľmi sa poslankyňa Anna Záborská v televíznej relácii zdráhala odpovedať na otázku, či by sa Slovensko malo vybrať, pokiaľ ide o problematiku umelého prerušenia tehotenstva, poľskou cestou.

07.06.2020 20:00
debata (30)

Teda zakázať interrupcie a odpískať nové formy zahraničnej turistiky žien v požehnanom stave. Napokon šéfka Kresťanskej únie, ktorá sa dostala do parlamentu na kandidátke nového Národného frontu (OĽaNO), prisvedčila, že zatiaľ nie. Je si totiž vedomá zloženia poslaneckého zboru, ale hádam o tri-štyri roky…

Už vlani sa v predvolebnom ošiali konzervatívni poslanci tvrdo predbiehali, kto predloží stredovekejší legislatívny návrh na obmedzenie interrupcií. Našťastie, ani jeden neprešiel. Po 29. februári sa situácia zmenila, politikov, ktorých v ich aktivitách oslovuje Duch svätý, nemáme iba vo vláde, ale aj v Národnej rade.

Zhodou okolností v predvečer Veľkodušných sviatkov Záborská na sociálnej sieti vyštartovala s ambíciou otvoriť jeden z najprogresív­nejších zákonov svojho druhu v Európe. „Napriek množstvu deklaratórnych kresťanov v parlamente sme za 30 rokov potratový zákon nedokázali zmeniť. Dokážeme to teraz?… Mám nádej, že to tak bude. Musíme ísť krok za krokom,“ vyzývala kolegov z viacerých strán.

Matovičova vláda v programovom vyhlásení viackrát píše o podpore rodín. To je iste sympatické, no začať ju debatou o tom, či celkom zakázať interrupcie, alebo ich „iba“ limitovať siedmym či ôsmym týždňom? Prípadne obnoviť tzv. odborné komisie, ktoré by opäť škandalózne šikanovali mladé ženy?

Prieskumy v zahraničí hovoria jasne: okolo 80 percent interrupcií vyplýva zo zlej sociálnej situácie obyvateľov. Tam by sa mala sústrediť rodinná politika. Napríklad, keby štát platil za ženy počas rodičovskej „dovolenky“ vyššie odvody, nemuseli by do penzie odchádzať s omnoho nižšími dôchodkami ako muži.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #OĽaNO #interrupcie #Anna Záborská #Národná rada #Kresťanská únia #konzevatívni poslanci #potratový zákon #Duch svätý