(Ne)správne stranícke knižky prednostov

Predvolebné predstavy o odpolitizovaní štátnej správy, otvorenom vládnutí a skoncovaní s korupciou vystrelili Matoviča do premiérskeho kresla. Dnes, po ani nie troch mesiacoch sme ale svedkami praktík, ktorých megalomanstvo sa nepodarilo dosiahnuť ani predchádzajúcim vládam.

08.06.2020 20:00
debata (6)

Odôvodnenie výmeny všetkých 72 prednostov okresných úradov v netransparentnom konaní pod palcom jednej strany si tak zaiste vyžaduje vysoký mentálny výkon.

Matovičove vyjadrenia však naznačujú, akoby sa ani len nesnažil. Svoju ambíciu dôvodí tým, že jedinou legitimáciou doterajších prednostov sú (ne)správne stranícke knižky, a preto ich „bez hanby” vyhodia.

Samozrejme, že odvolanie šéfov okresných úradov je pri výmenách vlád legitímnou témou. No problém nastáva vtedy, keď verejnosť nemá ani len potuchy o tom, na základe akých kritérií sú vybratí ich nástupníci. Keby vlastnili aspoň bledozelenú stranícku knižku OĽaNO, zhruba by sme vedeli, na čom sme.

Takýto luxus si však Igor Matovič dovoliť nemôže. Ak by mal totiž všetkých prednostov obsadiť len svojimi straníckymi kolegami, 27 úradov by zostalo bez vedenia.

Koniec koncov, s najväčšou pravdepodobnosťou budeme musieť nominácie prednostov pod gesciou OĽaNO prehryznúť. Premiérova legitimizácia pofidérnych prostriedkov na dosiahnutie ušľachtilých cieľov sa však nemusí skončiť len pri výmene prednostov okresných úradov.

Prezidentka tento problém výstižne pomenovala vo svojej správe, keď hovorila o tom, že cesta za transparentnosťou by mala byť tiež transparentná. Premiérovi sa táto pasáž tak zapáčila, že si ju dokonca aj zapísal. Škoda len, že ju buď nepochopil, alebo ju pochopiť nechcel. Dúfajme len, že ide o ten prvý prípad. Azda si náš premiér do voľby generálneho prokurátora s porozumením prečíta to, čo si zapísal.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna správa #okresné úrady #Igor Matovič #prednosta