Čaputovej rok

To, čo sa kedysi nepodarilo Ivete Radičovej, dotiahla do úspešného konca Zuzana Čaputová, ktorá má za sebou prvý rok vo funkcii prezidentky. Napriek tomu, že hlava štátu má viaceré právomoci, jej primárnou úlohou je reprezentovať Slovenskú republiku navonok i dovnútra, a preto hodnotiť jej pôsobenie nie je ľahké.

14.06.2020 19:15
debata (42)

Hoci viacerí jej vyčítali neskúsenosť, mnohí ju podceňovali, oponenti sa ju snažili zosmiešniť („pani excelencia zo skládky pezinskej“ Robert Fico), a zároveň čelila nevyberaným útokom (Andrej Danko povedal, že voči nej nemá úctu), to, ako sa svojej funkcie zhostila, jej môžu len ticho závidieť všetci predchodcovia, ktorí sa mohli pýšiť politickými skúsenosťami.

Čaputová je akýmsi tretím pólom v slovenskej politike. Kým pred voľbami sa jasne vymedzila voči Smeru, teraz predstavuje protiváhu vládnym konzervatívcom. Zdanlivo osamelá, bez spojencov v parlamentne, si však môže dovoliť ten luxus, o akom sa mnohým jej predchodcom predtým ani len nesnívalo – zostať autentická a hovoriť, čo si naozaj myslí.

Najlepšie vysvedčenie politikom vždy vystavia samotní občania. A ako vyplýva z aktuálnych prieskumov, jej doterajšie pôsobenie vo funkcii hlavy štátu ľudia hodnotia nanajvýš pozitívne. Ak takmer 74 percent občanov je s ňou spokojných a 62 percent jej dôveruje, znamená to, že to robí dobre.

Hlavná príčina, prečo sa Čaputovej darí nad očakávania tak dobre, spočíva v tom, že je nadstranícka a namiesto toho, aby konflikty vyvolávala, snaží sa ľudí skôr spájať. To je v dnešnej dobe, keď mnohí politici spoločnosť umelo polarizujú (aby z nej mohli ťažiť), skôr vzácna výnimka.

Napriek tomu, že vyšla z prostredia Progresívneho Slovenska a je jasne hodnotovo vymedzená, nikdy sa nesnažila nasilu pretláčať svoju agendu ani robiť „hovorcu opozície“, ako to bolo v prípade jej predchodcu.

Čaputová je skutočne akýmsi tretím pólom v slovenskej politike. Kým pred voľbami sa jasne vymedzila voči Smeru (ktorý nominoval vlastného kandidáta na prezidenta), teraz predstavuje protiváhu vládnym konzervatívcom.

Zdanlivo osamelá, bez spojencov v parlamentne, si však môže dovoliť ten luxus, o akom sa mnohým jej predchodcom predtým ani len nesnívalo – zostať autentická a hovoriť, čo si naozaj myslí. To, ako dala jasne najavo, že pri voľbe generálneho prokurátora by poslanci nemali ušiť zákon na mieru jednej konkrétnej osobe, naznačuje, že ani do budúcnosti v kľúčových okamihoch neuhne.

Preto je len otázka času, kedy pôjde do otvoreného konfliktu s tými, čie videnie sveta je natoľko odlišné, že hľadanie prienikov bude pre ňu nemožné. A to môže prísť už veľmi skoro, keď bude v parlamente nastolená niektorá z kultúrno-etických otázok. Ako už naznačila vo svojej správe o stave republiky, snahy niektorých konzervatívcov, ktorí svojimi postojmi rozdeľujú spoločnosť, sú nebezpečné.

Keďže nová štiepiaca línia sa už nebude odohrávať na osi Smer verzus pravica, ale skôr na osi konzervatívno-liberálnej, prezidentka môže zohrať v tomto súboji významnú úlohu. Po Čaputovej „zmierovateľke“ tak možno na scénu príde Čaputová „bojovníčka“, ktorá sa bude snažiť odvrátiť Slovensko od scenárov známych u našich susedov.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentka #Zuzana Čaputová