Keď križiaci zviditeľňujú Slovensko

Malé krajiny bývajú citlivé na to, ako ich vnímajú ostatné. Uvedomujú si, že silou nič nezmôžu, o to väčší dôraz kladú na svoj pozitívny imidž. Ten sa môže zakladať na rozličných faktoroch, ktoré sa snažia skĺbiť.

16.06.2020 18:50
debata (18)

Dánsko sa vo svete preslávilo dizajnom, Nový Zéland sa usiluje prezentovať ako „krajina hobitov“, Fínsko sa stalo synonymom kvalitného školstva. No všetky tri štáty sú zároveň skvelým miestom pre život, čo zvyšuje ich atraktívnosť v očiach zvyšku sveta.

Čo človeku napadne ako prvé, keď sa povie Slovensko? Po ére mečiarizmu, keď sa o ňom hovorilo ako o čiernej diere Európy, sme sa všemožne usilovali svoj pošramotený obraz zlepšiť. Vstupom do EÚ a naštartovaním ekonomiky, keď sa o nás začalo písať ako o európskom tigrovi, sa to viac-menej podarilo. Slovensko síce stále nie je také známe ako jeho susedia, no sme vnímaní oveľa pozitívnejšie ako v minulosti.

Rakúsky denník Die Presse však nedávno priniesol text, ktorý dosť nelichotivo píše o Matovičovom kabinete. Christoph Thanei, dlhoročný korešpondent Die Presse na Slovensku, patrí medzi znalcov tunajšej politiky. Takže len ťažko mu ktosi môže vyčítať neznalosť či zaujatosť. V článku Križiaci z Bratislavy upozorňuje na to, že „v novej vláde obsadili dôležité posty kresťanskí fundamentalisti“.

Táto vládna zostava nielenže neslúži občanom, ale v zahraničí vytvára Slovensku imidž zaostalej krajiny, v ktorej kleptokratov vystriedali teokrati.

Ľudia ako Milan Krajniak, ktorý sám seba na blogu nazval Posledným križiakom, alebo minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorého „ovial Duch Svätý“, zviditeľňujú Slovensko spôsobom, o aký rozhodne nemôžeme stáť.

Hoci Igor Matovič dostal od voličov mandát najmä vďaka svojmu protikorupčnému programu, teraz sa ukazuje, že namiesto bojovníkov proti korupcii máme vo vláde kresťanských fundamentalistov, ktorí by na svoj obraz chceli zmeniť celú krajinu.

Takáto pravica, typická skôr pre medzivojnové autoritárske režimy, je v súčasnosti všetkým na smiech. Niekomu sa hádam páčia infantilné statusy premiéra na facebooku, iný si s radosťou pozrie videá modliaceho sa Krajčího, niekoho potešia vyhlásenia poslankyne Anny Záborskej, no vo všeobecnosti ľudí trápia úplne iné problémy. Ako ukázal najnovší prieskum agentúry Focus, znepokojuje ich najmä stav slovenskej ekonomiky, COVID-19 a zdravotníctvo.

Samozrejme, pre politikov je vždy jednoduchšie predostrieť publiku „zástupné témy“, ako riešiť tie naozaj pálčivé. Tak ako Smer strašil ľudí migrantmi, vďaka čomu vyhral voľby v roku 2016. Teraz konzervatívny kabinet zamestnáva všetkých kultúrno-etickými otázkami, ktoré však obyvatelia Slovenska nepovažujú za tie hlavné problémy.

Táto vládna zostava tak nielenže neslúži občanom, ale v zahraničí vytvára Slovensku imidž zaostalej krajiny, v ktorej „kleptokratov“ vystriedali „teokrati“.

Ak sa ktosi v súkromí správa ako „sedlák s hrebeňom v zadnom vrecku“ alebo ako inkvizítor, je to jeho vec. Lenže ako člen vlády má zodpovednosť za osud piatich miliónov ľudí. Kedy si to uvedomia?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Milan Krajniak #Marek Krajčí #kresťanskí fundamentalisti #križiaci #Die Presse #Christoph Thanei #imidž Slovenska