Zostaňte doma aj v lete!

Keď sa na začiatku júna uvoľnili epidemiologické opatrenia, ľudia si vydýchli. Tri mesiace prísnej karantény mnohým pripadali ako neskutočne dlhá doba. Niet však mylnejšej predstavy ako tej, že teraz je už všetko v poriadku. Vzhľadom na to, že nedisponujeme účinnou vakcínou na Covid-19, stále nemáme vyhraté.

24.06.2020 19:00
debata (5)

Hoci na Slovensku sme pandémiu zvládli nadmieru dobre, na zreteli by sme mali mať predovšetkým to, že vo viacerých európskych krajinách pribúda počet nakazených. Napríklad v okrese Gütersloh na západe Nemecka, kde v jednom z najväčších bitúnkov zaznamenali až 1 500 prípadov nákazy, opätovne zaviedli prísne epidemiologické opatrenia a kompletne ho uzavreli.

Podobných ohnísk Covid-19 je v Európe viacero. Po tom, ako sa otvorili hranice, hrozí, že niekto nákazu dovlečie aj na Slovensko. Všetka tá námaha tak môže byť šmahom ruky preč.

Jedna vec je, či sa k nám niečo dostane zvonku, druhá, či k tomu sami aktívne prispejeme. Nadchádzajúca turistická sezóna tak môže priniesť veľký regres a my budeme nútení zaradiť spiatočku.

Hoci mnohých láka more, výzva Zostaňte doma! bude v letných mesiacoch ešte aktuálnejšia ako na jar. Azda nik rozumný sa nevyberie na Apeninský polostrov, no ani ostatné destinácie nie sú na 100 percent bezpečné.

Na ilustráciu: Chorvátsko v minulom roku navštívilo rekordných 20,7 milióna turistov, z toho 465-tisíc bolo Slovákov. Aj keby k Jadranskému moru tento rok vycestoval len zlomok z nich, pravdepodobnosť, že si niekto donesie z dovolenky darček v podobe koronavírusu, je veľmi vysoká. Už len z toho dôvodu, že štatistikám návštevnosti Chorvátska jednoznačne kraľujú Nemci (necelé 3 milióny turistov ročne), pričom Nemecká spolková republika má po Španielsku a Taliansku najvyšší počet prípadov nakazených COVID-19 v Európe (193-tisíc).

Vždy bude nutné prijímať adekvátne opatrenia, primerané danej situácii, ktoré v maximálnej miere ochránia ľudské životy. Napríklad kým boli hranice zatvorené, mali sme všetko pod kontrolou. Teraz sú otvorené, a preto je nutné testovať čo najviac ľudí.

Keďže zhruba 20% chorvátskeho HDP tvoria príjmy z turistického ruchu, je zrejmé, že urobia všetko preto, aby do svojej krajiny prilákali čo najväčší počet návštevníkov. No tak, ako sa stalo osudným vábenie sirén pre Odysea, môže sa stať aj našincom.

Preto ak sa objavujú úvahy, či sme niektoré opatrenia neuvoľnili predčasne, nie sú to žiadne kuvičie hlasy, ale skôr hlasy zdravého rozumu.

Ten zjavne chýba premiérovi Matovičovi, ktorý v pondelok na svojom facebooku napísal: "Tí, čo pred pár týždňami na mňa hromžili kvôli opatreniam, dnes sa ich dovolávajú. Čudnú dobu to žijeme…“

Premiér má zjavne problém rozlíšiť veci podstatné od vecí menej podstatných. Ľudia potrebujú pracovať, aby mali z čoho žiť – v tom bolo uvoľnenie prínosom. No keď sme si už doma „upratali“, bolo by nerozumné, aby sme si z číreho rozmaru dovliekli niečo z dovolenky.

Preto bude nutné vždy prijímať adekvátne opatrenia, primerané danej situácii, ktoré v maximálnej miere ochránia ľudské životy. Napríklad kým boli hranice zatvorené, mali sme všetko pod kontrolou. Teraz sú otvorené, a preto je nutné testovať čo najviac ľudí. Čo je na tom nepochopiteľné respektíve čudné?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Chorvátsko #koronavírus