Leto s Borisom

Ak to Igor Matovič myslel s očistou politiky od korupcie vážne, tak si do partie nikdy nemal prizvať Borisa Kollára. To bol ten povestný prvý zle zapnutý gombík, ktorý bráni tomu, aby si mohol poriadne zapnúť celý kabát. Kollár sa síce tvári, že jeho vstupom do vlády sa začal rok nula, no vlastná minulosť ho neustále dobieha.

06.07.2020 19:00
debata (7)

Keď sa predseda parlamentu čuduje, prečo sa niekto stále rýpe v jeho minulosti, namiesto toho, aby riešil akútne problémy, tak zrejme nechápe, že prvé s druhým súvisí.

Matovičovu „vládu zmeny“ si ľudia zvolili, aby bojovala s korupciou a s netrasparen­tnosťou. Keď však súčasťou vládnej koalície je človek podozrivý z porušovania zákonov, len ťažko môže niekto veriť tomu, že on bude garantom zmeny a odteraz sa budú veci robiť poriadne.

Boris Kollár sa mal porúčať hneď po prepuknutí plagiátorského škandálu s jeho diplomovou prácou, a bol by pokoj. Mohol tak zachrániť aspoň účasť svojho hnutia vo vláde. Ak sa teraz potvrdí, že cez schránkové firmy na Cypre naozaj prepieral peniaze, bude musieť okamžite odísť z politiky a potopí aj svoj projekt Sme rodina.

Matovičovu „vládu zmeny“ si ľudia zvolili, aby bojovala s korupciou a s netrasparen­tnosťou. Keď však súčasťou vládnej koalície je človek podozrivý z porušovania zákonov, len ťažko môže niekto veriť tomu, že on bude garantom zmeny a odteraz sa budú veci robiť poriadne.

Keď Matovič krátko pred voľbami natočil na Cypre video, v ktorom ukázal schránkové firmy patriace Pente, trafil klinček po hlavičke. Ľudí už nebavilo prizerať sa, ako ich peniaze miznú v daňových rajoch a niekto sa nabaľuje na ich úkor, a tak „mu to hodili“.

Igor Matovič sa medzičasom aj vďaka tomuto videu stal premiérom. Ak nechce prísť o zvyšok svojej morálnej integrity, bude musieť začať používať rovnaký meter aj v prípade svojho koaličného partnera a čo najrýchlejšie rozlúsknuť tento oriešok.

Premiér si je vedomý, že kvôli diplomovke nik vládu nepoloží, na takúto politickú kultúru sme na Slovensku zjavne ešte nedorástli. Lenže podozrivé finančné transakcie a pranie špinavých peňazí sú predsa len trochu silnejšia káva. Tu už SaS ani Sme rodina len tak ľahko chvost nestiahnu.

Zdá sa, že nás čaká ešte dlhé a horúce leto s Borisom Kollárom, ktorého kauzy budú zamestnávať naše médiá.

Z toho prípadu plynie ešte jedno poučenie: Keď niekto opäť začne hovoriť, že do politiky by mali vstupovať majetní podnikatelia, lebo v nej nemajú žiadne postranné úmysly, zjavne nevie, o čom je reč. Andrej Babiš v Česku je dostatočne odstrašujúci príklad politika, ktorý sa ocitol v konflikte záujmov. Kollár je taký slovenský Babiš light, ktorý sa tiež v politike nemal nikdy ocitnúť…

Hoci postupný úpadok politickej triedy badať už takmer dve dekády, s príchodom kotlebovcov a kollárovcov na parlamentnú pôdu sme dosiahli absolútny suterén. Ak sme sa kedysi smiali na insitnom Jánovi Ľuptákovi, dnes sme konfrontovaní s antisystémom a populizmom toho najťažšieho kalibru.

Navyše títo populisti s veľmi nejasným podnikateľským pozadím nijako neprispievajú k tomu, aby bola politika viac transparentná.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Cyprus #pranie špinavých peňazí #Boris Kollár