Pred veľkým teátrom v parlamente

Podľa niekoho sa v Národnej rade schyľuje k divadlu, podľa iného k Ficovej operácii, ďalší tvrdí, že iba k prázdnemu gestu. Každý má tak trocha pravdu, lebo dopredu poznáme záver pripravovanej tragikomédie.

21.07.2020 19:30
debata (31)

K odvolaniu Igora Matoviča z postu premiéra nedôjde. Súčasný pomer síl medzi vládnou koalíciou a opozíciou v parlamente je jasný, ale vlastne ide o povinný ťah Smeru a rodiacej sa strany Hlas – sociálna demokracia, ktoré po ukričaných hádkach prvý raz našli spoločný ťah na bránku, hoci s nepriestrelnou obranou. Verejne zostavia odpočet zásadných prešľapov predsedu vlády. A ten sa ich za štyri mesiace dopustil neúrekom.

Spúšťačom prvého pokusu o jeho nútený odchod z vládneho paláca sa stalo plagiátorstvo. Tak ako v prípade šéfa parlamentu má ísť o podobnú kauzu, ako bola rigorózna práca Andreja Danka. Pravda, s tým rozdielom, že Igor Matovič a Boris Kollár sa pred dvoma rokmi stavali do pozície najtvrdších kritikov.

Vtedy sme tiež zažili teátro, hoci rozuzlenia sme sa dočkali až teraz: zlodeji kričali – chyťte zlodeja. Napokon, líder OĽaNO v súvislosti s vykradnutím textov z dvoch odborných kníh sám seba označil za zlodeja.

Pokiaľ by iniciátori návrhu ostali pri tomto bode, tak by u časti poslancov Za ľudí a SaS zrejme pochodili v tom zmysle, že by sa zase vytratili z rokovacej sály, a teda hlasovaním by Matoviča nepodporili.

Lenže tá diplomovka je iba čerešničkou na torte. Celkovým spochybnením jeho vládnutia by spochybnili sami seba. A preto budú stáť za premiérom ako jeden muž. Aj panie poslankyne. Keď na to príde, svorne mu zatlieskajú i za to, čo na summite v Bruseli vyrokoval pre Slovensko.

Nie, ešte nedozrel čas na adieu pre Matoviča. Ale prečo mu to dovtedy uľahčovať, všakže?

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Igor Matovič #Boris Kollár #Andrej Danko #plagiát #Národná rada #odvolávanie premiéra #Hlas-SD #diplomovka