Šanca pre registrované partnerstvá

Každoročný Dúhový pochod sa tento rok konal z dôvodu pandémie COVID-19 iba on-line na Facebooku. Karnevalový pochod síce vzbudzuje väčšiu pozornosť, ale tiež odvádza pozornosť od skutočných problémov LGBT komunity k podružným témam, ako sú hudba, tanec a oblečenie niektorých účastníkov.

26.07.2020 20:00
debata (4)

Vnímanie a práva LGBT komunity nie sú len o nich, ale o celkovej tolerancii inakosti v našej spoločnosti. Na Slovensku máme oproti vyspelým demokratickým krajinám stále nízku mieru tolerancie k iným názorom, orientáciám, vierovyznaniu alebo pôvodu. Je príznačné, že tohtoročný Dúhový pochod získal najväčšiu podporu u žien: prezidentky Zuzany Čaputovej, ombudsmanky Márii Patakyovej, ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej, evanjelickej farárky Anny Polckovej, speváčky Jany Kirschner a predsedníčky PS Ireny Bihariovej.

Slovenskej LGBT komunite sa môže o registrovaných partnerstvách, ktoré inak sexuálne orientovaným ľuďom zabezpečujú v mnohých oblastiach rovnaké ľudské práva, ako majú heterosexuálni občania, iba snívať. Čo je vo vyspelých demokraciách samozrejmosťou, u nás nepredstaviteľné.

Teraz je však veľká šanca na zmenu. Pred rokom sa Pellegriniho vláda zaviazala prijať zákon o registrovaných partnerstvách do piatich rokov. Nič nebráni poslancovi Pellegrinimu, aby podal parlamentu návrh tohto zákona. Jeho strana Hlas-SD sa hlási k progresívnej sociálnej demokracii. Rovnaké práva pre všetkých a tolerancia sú hlavným piliermi sociálnej demokracie. Pre Smer-SD by odmietavý postoj k týmto ľavicovým pilierom mohol znamenať rozchod s európskou sociálnou demokraciou.

Vládna SaS sa bude musieť pridať, pretože sama takýto návrh do parlamentu v minulosti predkladala. Za ľudí, ak nechce poškvrniť pozitívne vnímanie Andreja Kisku v zahraničí, sa bude tiež musieť pridať. Sme rodina bude proti. Konečný verdikt bude závisieť od postoja liberálnych poslancov z OĽaNO. Ak „oľanovskí“ konzervatívci podporili sprísnenie interrupcií z dielne kotlebovcov, prečo by oni nemohli dať priechod svojmu svedomiu. Matovič nebude mať na výber, ak chce, aby Slovensko bolo slušnou krajinou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava #Mária Patakyová #Zuzana Čaputová