Sparno je a škola sa blíži

Kto sa bojí ťažkej roboty, nech sa stane členom poroty, rýmovali sme si kedysi. Voľky-nevoľky sa zavše človeku staré veršovanky vynoria, najnovšie v súvislosti so zasadnutím pandemickej komisie.

12.08.2020 19:00
debata (2)

Tá pripravila „pandemický plán“, ktorý súvisí najmä s tzv. druhou vlnou koronavírusu a je tak dobre rozpracovaný, že ho vláda na stredajšom zasadnutí – celý neprijala.

Pritom Ministerstvo zdravotníctva hovorí už o niekoľkých fázach plánu, v priamej úmernosti s možným zhoršovaním epidemiologickej situácie. Momentálne sme vraj v prvej fáze plánu, a druhá vlna pandémie nás už zaplavila. Napriek tomu, že nikto nikdy jasne nedefinoval, čo presne to tá druhá vlna je a čím je charakteristická, plávame v nej s obtiažami, ale statočne.

Nuž, leto sa už pred časom prechýlilo do druhej polovice, vládne teplo, ľudia sa k sebe „túlia“ na často preplnených plážach, ochorení pribúda, ale inak sme disciplinovaní. V podstate vládne oveľa väčší pokoj, ako na jar, keď sa zatvárali sa hranice a niekde dokonca i obce.

Napriek tomu, že nikto nikdy presne nedefinoval, čo to tá druhá vlna pandémie presne je, plávame v nej s obtiažami, ale statočne.

I do zahraničia už môžeme, hoci s reštrikciami, i keď je celkom očividné, že „červené“ a „zelené“ krajiny komisie stanovujú ani nie tak na základe reálnej epidemiologickej situácie v tej-ktorej krajine, ako skôr na základe obľúbenosti dovolenkových a, samozrejme, pracovných destinácií, ako aj politických dohôd. Tak napríklad najväčšie zástupy „Čechoslovákov“ vyrazili do Chorvátska práve vtedy, keď tam situácia prekročila hranicu relatívnej bezpečnosti, a nič veľké sa nedialo. Podobne sa zo zoznamu nebezpečných krajín vytratila Veľká Británia.

Lenže v celej tejto letnej idyle „členovia poroty“ akoby pozabudli, že s končiacim sa letom sa blíži i školský rok, obdobie zrejme najnáročnejšie nie len pre školákov. A tak minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že skôr ako deti nastúpia do školy, rodičia by mali podať čestné prehlásenie o tom, že posledných 14 dní dieťa (i v predškolskom zariadení) nebolo v zahraničí či v tábore s medzinárodnou účasťou.

Teda počas posledných dvoch týždňov prázdnin, ktoré si, pochopiteľne, niektorí rodičia už vopred naplánovali ako dovolenku alebo deťom už vopred zaplatili tábor, trebárs i „s medzinárodnou účasťou“. Ktohovie, či povedzme státie vo fronte na zmrzlinu pri preplnenom štrkovisku „medzinárodnú účasť“ dostatočne vylučuje, ale tomuto z prsta vycucanému nápadu sa vznešene hovorí „vyhlásenie o bezinfekčnosti“. Nuž, sparno je, povzdychli by Ťapákovci.

Ani veľmi neprekvapuje, že práve otázky školstva najviac nabúrali nápady rezortu zdravotníctva. Minister školstva Branislav Gröhling splnil, čo sľúbil, keď povedal, že bude robiť všetko preto, aby návrh ministerstva zdravotníctva neprešiel. Zároveň uviedol, že v prípade identifikácie nákazy nemajú v pláne zatvárať celé školy či dokonca mestá, len dočasne a lokálne pozastaviť vyučovanie. Lokálne riešenia a opatrenia sa ukazujú asi ako vôbec najrozumnejšie v situácii, keď ani epidemiológovia, ani politici nemôžu hovoriť o ústupe vírusu, ktorý sa, naopak, očividne stáva samozrejmou výbavou našej novej každodennosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #Marek Krajčí #Pandemická komisia #druhá vlna koronavírusu