Američania pred finišom

V tieni nastupujúcej druhej vlny pandémie a vývoja v Bielorusku zostávajú neprávom prezidentské voľby v USA, ktoré vstupujú nominačným zjazdom demokratov (republikáni ho zrušili) do finálnej fázy.

17.08.2020 20:00
debata (1)

Ešte na začiatku roka nič nenasvedčovalo tomu, že by Donald Trump neobhájil svoj mandát. Podcenenie koronavírusu a následný prudký prepad ekonomiky zmenili všetky predpovede. Favoritom sa stal demokrat Joe Biden. Nič však nemá isté. Pred štyrmi rokmi tiež Trumpovi nik nedával proti Hillary Clintonovej žiadne šance.

Najväčším Bidenovým hendikepom je vysoký vek, má 77 rokov. Vyhlásil preto, že o štyri roky už nebude kandidovať. To zvýšilo cenu jeho dvojky. Kandidátkou na viceprezidentku sa stala energická a charizmatická senátorka Kamala Harrisová, bývalá generálna prokurátorka Kalifornie. Okrem toho, že je žena, pochádza z etnickej minority. Tie tradične volia demokratov a ich aktivizácia preto býva dôležitá.

Harrisovej nevýhodou je, že v primárkach, v ktorých kandidovala, vystupovala veľmi kriticky voči Bidenovi. Navyše je málo ľavicová. V primárkach ľavicové krídlo v zastúpení Bernieho Sandersa a Elizabeth Warrenovej siahalo po víťazstve. Bez neho Biden nevyhrá. Demokrati preto budú musieť vo finiši kampane odstrániť mnohé nezrovnalosti. Nemôžu sa nechať uspať predvolebnými prieskumami ako pred štyrmi rokmi.

Trump v snahe zvrátiť vývoj začína siahať po iných prostriedkoch. Kvôli obavám z nakazenia koronavírusom chce čoraz viac ľudí využiť korešpondenčné hlasovanie. Lenže na čele štátnej americkej pošty stojí republikánsky sponzor a ten vyhlásil, že nebudú pravdepodobne môcť včas doručiť hlasovacie lístky.

Akékoľvek obmedzenie volebných práv v bašte demokracie by malo nedozerné následky na jej stav v celom svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #primárky #Donald Trump #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA #Kamala Harrisová